Τί προσελκύει τα ποντίκια στο σπίτι και πώς τα διώχνω;

Αρκετές φορές… ανεπιθύμητοι επισκέπτες εντοπίζονται στα σπίτια ή στους κήπους. Τα ποντίκια, αυτά τα μικρά τρωκτικά, εκτός του ότι φέρνουν… ανατριχίλα στην πλειοψηφία των ανθρώπων, μπορούν να προκαλέσουν αρκετές ζημιές στο σπίτι ή στον κήπο σας, στα λουλούδια σας ή σε διάφορες επιφάνειες του χώρου σας, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι πιθανώς μεταδίδουν ασθένειες, τις οποίες πρέπει… ν’ αποφύγετε. Για να κατανοήσετε καλύτερα τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διώξετε αυτά τα τρωκτικά από το χώρο σας, πρέπει καταρχήν να διαπιστώσετε τί τα προσελκύει.

Υπολείμματα τροφής (ή και μικρών σκουπιδιών) και διάφορες μικρές ρωγμές για -κρυφή- φωλιά, που προσφέρει ένας κήπος ή ένα σπίτι, είναι οι δύο βασικοί λόγοι που τα ποντίκια κάνουν… στέκι το χώρο σας. Από εκεί και πέρα, τα λαχανικά, οι σπόροι, ακόμα και τα έντομα του περιβάλλοντος χώρου (στον κήπο ή στο μπαλκόνι) είναι επιπλέον λόγοι παραμονής του τρωκτικού στην περιοχή. Εν τάχει, ορισμένα στοιχεία που προσελκύουν τα ποντίκια:

  • Αποφάγια
  • Φυτά
  • Φρούτα
  • Λαχανικά
  • Σπόροι
  • Σκουπίδια
  • Κάδοι απορριμμάτων
  • Έντομα
  • Ζωοτροφές
  • Σάπια τρόφιμα (π.χ. κρέατα)

Πώς εντοπίζουμε τα ποντίκια

Ωστόσο, επειδή δε μπορείτε να βάλετε… ολόκληρο σύστημα παρακολούθησης, για να βλέπετε τις κινήσεις των τρωκτικών, εφόσον υποψιαστείτε την παρουσία ποντικιών, τότε πρέπει να ψάχνετε για τα λεγόμενα «σημάδια μόλυνσης». Είναι ευκολότερο, για παράδειγμα, να εντοπίζετε τα περιττώματά τους, παρά να… περιμένετε να δείτε μπροστά σας το ίδιο το ποντίκι. Τα περιττώματά τους έχουν χρώμα σκούρο καφέ ή μαύρο, μοιάζουν δε με κόκκους ρυζιού. Ψάξτε επίσης για αποτυπώματα δαγκωματιών από αιχμηρά δόντια, καθώς οι ποντικοί τείνουν να δαγκώνουν ό,τι βρουν, για να διανοίξουν μία επιφάνεια ή να εντοπίσουν φαγητό, ενώ παράλληλα κάνουν πολύ θόρυβο και κυρίως τις βραδινές ώρες.

Ο πιο εύκολος τρόπος για να εντοπίσετε τα ποντίκια, βέβαια, είναι τα κατοικίδια! Εφόσον έχετε σκύλο ή γάτα, δώστε έμφαση στη… μουσούδα τους και τις κινήσεις τους, καθώς οι ποντικοί αφήνουν μία άσχημη οσμή στο χώρο, η οποία δε θα περάσει διόλου απαρατήρητη απ’ το κατοικίδιό σας. Είναι δε πολύ πιθανό να… εντοπίσει ακόμα και την «πηγή» της οσμής.

Σε ό,τι αφορά τους κήπους ειδικότερα, μπορείτε να ψάξετε για «σήραγγες» τις οποίες δημιουργούν οι ποντικοί για να μετακινούνται και ν’ αποθηκεύουν φαγητό.

Πώς τα διώχνουμε από το χώρο

Από εκεί και πέρα, εφόσον εντοπίσετε τα τρωκτικά πρέπει να τ’ απομακρύνετε. Μην προσπαθήσετε, όμως, να τα πιάσετε με γυμνά χέρια, είτε είναι ζωντανά (πιθανό να σας δαγκώσει) είτε όχι, καθώς είναι πιθανό να σας μεταδώσουν κάποια ασθένεια εάν είναι φορείς. Ο πιο διαδεδομένος τρόπος να πιάσετε (ή να εξοντώσετε) τα ποντίκια είναι με ποντικοπαγίδες, δολώματα / «φόλες» κοντά στα σημεία που τα έχετε εντοπίσει (κάτι που βέβαια δε συστήνεται εφόσον έχετε κατοικίδιο). Μία άλλη μέθοδος ν’ απομακρύνετε τα ποντίκια είναι να βρέξτε «μπάλες» από βαμβάκι με αμμωνία ή μέντα ή λεβάντα και να τις τοποθετήσετε κοντά σε σημεία, όπου έχετε εντοπίσει τους ποντικούς.

Αφού, λοιπόν, τα πιάσετε και τ’ απομακρύνετε απ’ το χώρο με προσοχή, το ιδανικότερο που έχετε να κάνετε είναι μία «γενική» καθαριότητα, να μην αφήσετε ξανά παραπεταμένα υπολείμματα τροφής, αλλά και να καθαρίζετε τακτικά.

Βασικό είναι επίσης να κλείσετε όλες τις ρωγμές και τα ανοίγματα που θα εντοπίσετε, ώστε να μην είναι προσβάσιμος ο χώρος από τα ποντίκια. Ενδεικτικά, μία τρύπα ακόμη και 5,5 χιλιοστών είναι αρκετή για ένα ποντίκι. Εάν έχετε κήπο, κλείστε τις τρύπες με χώμα ή πέτρες, κλαδέψτε καλά τους θάμνους σας, διατηρήστε κοντό το γκαζόν ή τα χόρτα και μην αφήνετε κομμένα ή πεσμένα κλαδιά στο χώρο. Αυτονόητο, ότι η παρουσία σκουπιδιών, όπως και φαγητού, προσελκύει τα τρωκτικά, συνεπώς απομακρύνετέ τα από την περιοχή.

Εφόσον, βέβαια, δεν καταφέρετε να κάνετε κάτι με ατομικές πρακτικές, καλό θα ήταν να καλέσετε εξειδικευμένη εταιρεία για την αντιμετώπισή τους, καθώς η αναπαραγωγή τους είναι πολύ γρήγορη και είναι πολύ πιθανό το πρόβλημα να ενταθεί, αντί να μειωθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς διώχνω τα περιστέρια από το μπαλκόνι μου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς διώχνω τις νυχτερίδες από το σπίτι;

Scroll to Top