Γιατί οι ελεύθεροι… μυρίζουν διαφορετικά;

Πληθώρα ψυχολογικών και βιολογικών πληροφοριών υπάρχει στη μυρωδιά του σώματός μας, αλλά για κάποιο λόγο επιλέγουμε να τις αγνοήσουμε, λένε Πανεπιστημιακές εργασίες ανά τον κόσμο. Η μυρωδιά μας μπορεί ν’ αποκαλύψει πολλές λεπτομέρειες για την υγεία μας, όπως, για παράδειγμα, η παρουσία ασθενειών. «Μπορεί επίσης ν’ αποκαλύψει πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή μας», λέει ο Mehmet Mahmut, ψυχολόγος οσφρητικής και μυρωδιάς στο Πανεπιστήμιο Macquarie στην Αυστραλία. «Η ομάδα μου διαπίστωσε ότι, όσο περισσότερο κρέας καταναλώνεις, τόσο πιο ευχάριστα θα μυρίζει το σώμα σου», σημειώνει επίσης ο Mehmet.

Οι άνδρες, λένε οι ίδιες Πανεπιστημιακές εργασίες, «βρίσκουν» την οσμή του γυναικείου σώματος πιο ευχάριστη κι ελκυστική κατά τη διάρκεια της ωοθυλακικής φάσης του εμμηνορροϊκού κύκλου. Αντίστοιχα, τα επίπεδα τεστοστερόνης των ανδρών μπορούν επίσης να βελτιώσουν το άρωμά τους. Η μυρωδιά εξαρτάται απ’ τη διατροφή που κάνουμε και την κατάσταση της υγείας μας, αλλά πολλά απ’ αυτά που κάνουν τη μυρωδιά μας μοναδική καθορίζονται από τη γενετική μας.

Σύμφωνα με το BBC, η Agnieszka Sorokowska, ψυχολόγος και ειδικός στην ανθρώπινη όσφρηση στο Πανεπιστήμιο του Wroclaw της Πολωνίας, τονίζει σχετικά: «Τα γονίδια επηρεάζουν τον τρόπο που μυρίζουμε» σχολιάζοντας παράλληλα, ότι δύο μπλουζάκια που φορούν δίδυμοι έχουν την ίδια μυρωδιά! Η ίδια σημειώνει, ότι ακόμα και η επιλογή καλλυντικών γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να ταιριάζουν με τις γενετικά καθορισμένες προτιμήσεις οσμής μας. Η Sorokowska και οι συνάδελφοί της έχουν αποδείξει επίσης, ότι μπορεί να γίνουν εκτιμήσεις της προσωπικότητας κάποιου με βάση την επιλογή των αρωμάτων του!

Για την επίλυση αποριών που αφορούν στη συσχέτιση της μυρωδιάς με τις επιλογές των ανθρώπων στις σχέσεις τους, έγιναν μελέτες κατά τις οποίες δόθηκαν μπλουζάκια τυχαίων ανδρών σε γυναίκες και ύστερα τους ζητήθηκε να τα ταξινομήσουν με βάση το πόσο ευχάριστα τα «ένιωθαν». Η σειρά προτίμησής τους ακολούθησε το ίδιο μοτίβο με το HLA (σ.σ. «Human Leukocyte Antigen»). Πρόκειται για μία ομάδα πρωτεϊνών, που «βοηθά» το ανοσοποιητικό σύστημα να «εντοπίσει» κύτταρα που ανήκουν σ’ εμάς ή που προέρχονται από κάτι/κάποιον άλλο.

Το προφίλ HLA του καθενός είναι πολύ πιθανό να είναι διαφορετικό απ’ όλους τους άλλους, αν και ορισμένα άτομα, όπως οι στενοί συγγενείς για παράδειγμα, έχουν πιο παρόμοιο προφίλ. «Από γενετική άποψη, είναι πλεονέκτημα να έχουμε ένα παιδί με κάποιον που έχει διαφορετικό προφίλ HLA. Εάν έχετε έναν σύντροφο που είναι γενετικά ανόμοιος στη μυρωδιά του σώματός σας και το ανοσολογικό σας προφίλ, τότε τα παιδιά σας θα έχουν καλύτερη αντίσταση στα παθογόνα», λέει η Sorokowska.

Χρησιμοποιούν, όμως, οι άνθρωποι «πληροφορίες» που κρύβονται στην οσμή του σώματος, για να επιλέξουν τους συντρόφους τους; Σε μελέτη σχεδόν 3.700 παντρεμένων ζευγαριών, η πιθανότητα των ανθρώπων να καταλήξουν σ’ έναν διαφορετικό σύντροφο δεν ήταν ξεχωριστή από την… τύχη. «Το HLA δεν επηρεάζει τις επιλογές μας, επηρεάζει όμως τη σεξουαλική ευημερία» σημειώνει η Sorokowska.

Σε μία άλλη μελέτη, οι παντρεμένες γυναίκες έφεραν μπλουζάκια των συζύγων τους και οι ανύπαντρες γυναίκες έφεραν ένα μπλουζάκι φίλου τους. Αυτά αναμίχθηκαν με περισσότερα μπλουζάκια από τυχαίους άνδρες. «Κατέληξαν οι γυναίκες με κάποιον που προτιμούσαν τη μυρωδιά του από άλλους;» αναρωτιέται ο Mahmut και απαντά: «Όχι απαραίτητα. Δεν υπήρχαν συντριπτικά στοιχεία που έβαλαν τον σύντροφό τους στη νούμερο ένα επιλογή τους» σημειώνει ο ψυχολόγος.

Σε ξεχωριστή μελέτη που επικαλείται ο Mahmut, αποδείχτηκε ότι η μυρωδιά τυχαίων μεμονωμένων ανδρών είναι πιο έντονη απ’ αυτή των παντρεμένων! Υποθέτει ότι αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή «υπάρχουν κάποιες ενδείξεις συσχέτισης μεταξύ των υψηλών επιπέδων τεστοστερόνης και της ισχυρότερης οσμής του σώματος. Γνωρίζουμε επίσης ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της μείωσης της τεστοστερόνης και της γήρανσης, η οποία μπορεί να οφείλεται σε όσα διαδραματίζονται στη ζωή ενός παντρεμένου άνδρα. Οι άνδρες που είναι σε σχέση, κυρίως δε εκείνοι που έχουν παιδιά, έχουν χαμηλότερη τεστοστερόνη, άρα μυρίζουν και διαφορετικά», λέει χαρακτηριστικά ο Mahmut.

«Εάν το μόνο ενδιαφέρον σας είναι να βρείτε έναν σύντροφο με καλά γονίδια, τότε ίσως πρέπει να προσέξετε τη μυρωδιά τους», συμπληρώνει η Sorokowska.

Πηγή φωτογραφίας: freepik.com

Scroll to Top