Πώς διώχνω τα περιστέρια από το μπαλκόνι μου;

Τα περιστέρια έχουν ενσωματωθεί για τα καλά στις πόλεις κι έχουν προσαρμοστεί τόσο πολύ που φωλιάζουν όπου βρουν. Δεν είναι λίγα τα περιστέρια, τα οποία… «κατασκηνώνουν» στα μπαλκόνια των (πολυ)κατοικιών. Ωστόσο, οι ακαθαρσίες και η βρωμιά τους δημιουργούν προβλήματα στους κατοίκους. Το σημαντικότερο όλων, βέβαια, είναι ότι οι ακαθαρσίες τους είναι βλαβερές για την υγεία του ανθρώπου, συνεπώς πρέπει ν’ αντιμετωπίζονται αποφασιστικά, καθώς περιέχουν οξέα που είναι επικίνδυνα, ενώ καταστρέφουν επίσης το χρώμα στα πλακάκια του μπαλκονιού, αλλά και άλλων επιφανειών που τυχόν να υπάρχουν στο χώρο.

Διαβάστε παρακάτω μερικές απλές λύσεις απομάκρυνσης των περιστεριών από το μπαλκόνι σας:

1. Μην αφήνετε υπολείμματα φαγητού ή νερού στο μπαλκόνι

Τα περιστέρια, όπως κάθε τι ζωντανό και… αδέσποτο, ψάχνουν για φαγητό και νερό, στέκονται δε όπου τα βρουν. Συνεπώς, υπολείμματα φαγητού (ή διάφοροι μηχανισμοί νερού, όπως συντριβάνια) στο μπαλκόνι σας είναι μία πιθανή αιτία για την οποία το επισκέπτονται συχνά. Αυτός είναι ο πιο συχνός λόγος για τον οποίο τα περιστέρια γίνονται… κάτοικοι στα μπαλκόνια των σπιτιών, συνεπώς εάν εξαφανίσετε αυτές τις δύο πηγές (φαγητού και νερού), τότε είναι πολύ πιθανό να λύσετε μια και καλή το πρόβλημά σας.

2. Κρεμάστε CD

Η πιο… κλασσική, αν και όχι ιδιαίτερα αισθητική, αντιμετώπιση του φαινομένου είναι η χρήση παλιών cd. Σε συνδυασμό με λίγο σκοινί, το κρέμασμα των CD είναι μία πολύ αποτελεσματική (και ανέξοδη) λύση κατά των περιστεριών. Σε λίγο καιρό, τα περιστέρια θα σταματήσουν να εμφανίζονται και δεν θα επισκεφτούν ξανά το μπαλκόνι σας, καθώς έχουν την τάση ν’ απομακρύνονται από τέτοιες επιφάνειες! Η τακτική αυτή, ωστόσο, χρειάζεται υπομονή, καθώς δεν σημαίνει ότι τα περιστέρια θα σταματήσουν να έρχονται άμεσα.

3. Χρησιμοποιήστε ναφθαλίνη ή μπαχαρικά

Τα περιστέρια, εκ φύσεως, μισούν τις έντονες μυρωδιές. Συνεπώς, ναφθαλίνη και μπαχαρικά θα τα ενοχλήσουν και σταδιακά θα σταματήσουν να έρχονται στο μπαλκόνι σας. Ρίξτε αρκετό πιπέρι ή κανέλα περιμετρικά του μπαλκονιού σας και… περιμένετε για τα αποτελέσματα. Να ελέγχετε, ωστόσο, που και που την επιφάνεια του μπαλκονιού σας και να συμπληρώνετε όση ποσότητα χρειάζεται, ώστε να μη χάνεται η μυρωδιά. Αντίστοιχη λύση είναι και οι βόλοι ναφθαλίνης. Τα περιστέρια μισούν την μυρωδιά της κι είναι μία αποτελεσματική λύση για ν’ απομακρυνθούν τα πτηνά από το μπαλκόνι σας.

4. Βάλτε απωθητικές επιφάνειες

Απωθητικές ακίδες έτοιμες, αγορασμένες απ’ το εμπόριο, ή ακόμα και αυτοσχέδια «συστήματα» με διάφορες μυτερές επιφάνειες (όπως για παράδειγμα τα ξύλα από τα σουβλάκια) είναι μία καλή λύση για το πρόβλημά σας με τα περιστέρια. Δεν είναι το ίδιο αποτελεσματική η μέθοδος αυτή σε σχέση με τις προηγούμενες, ωστόσο κάνει αρκετά ικανοποιητική δουλειά. Η τοποθέτησή τους, καλό θα ήταν να γίνει σε σημεία που ξέρετε ότι κάθονται τα πουλιά, αν και τα περιστέρια έχουν αρχίσει και προσαρμόζονται στην τακτική αυτή και απλώς… κάθονται σε διαφορετικό σημείο απ’ ότι πριν. Αξίζει όμως μία προσπάθεια, καθώς δεν προκαλείται κίνδυνος για τη ζωή των περιστεριών.

5. Λύσεις από το… εμπόριο

Η πιο εύκολη και ίσως πιο αποτελεσματική λύση είναι ν’ αγοράσετε κάποιο απωθητικό spray από pet shop. Ψεκάστε το spray σε διάφορες επιφάνειες του μπαλκονιού σας και περιμένετε για αποτελέσματα. Τα εν λόγω spray δεν περιέχουν βιοκτόνα, οπότε δεν θα προκαλέσετε θάνατο σε κάποιο πουλί. Είναι απλώς απωθητικά. Σημείωση: Πριν τη χρήση του spray, πρέπει να έχετε καθαρίσει διεξοδικά όλες τις επιφάνειες του μπαλκονιού και του ευρύτερου χώρου. Κρίσιμο επίσης ο ψεκασμός να γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα και δη μετά από δυνατή βροχή.

Μία ακόμα λύση που μπορείτε ν’ αναζητήσετε στο εμπόριο είναι διάφορα συστήματα που εκπέμπουν υπερήχους. Τα εν λόγω συστήματα χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για έντομα, ωστόσο έχουν αποτέλεσμα και στα περιστέρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς διώχνω τις νυχτερίδες από το σπίτι;

Scroll to Top