Πώς διώχνω τις νυχτερίδες από το σπίτι;

Οι νυχτερίδες εγκαθίστανται συνήθως σε μέρη όπου το φως του ηλίου δε διεισδύει καλά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πρόκειται για τα μόνα θηλαστικά που έχουν τη δυνατότητα να πετάξουν, απειλούνται δε με εξαφάνιση. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο απαγορεύεται η θανάτωσή τους. Πολλές φορές, όμως, οι νυχτερίδες μπαίνουν κατά λάθος μέσα σε σπίτια και αρκετές φορές παγιδεύονται, προκαλώντας… πανικό σε όσους διαμένουν εντός. Χρειάζεται, λοιπόν, ένας τρόπος απώθησης και όχι εξόντωσης.

Για να διώξετε τις νυχτερίδες, το πιο απλό που μπορείτε να κάνετε είναι να σβήσετε τα φώτα, ανάβοντας παράλληλα τα φώτα στο μπαλκόνι και να… περιμένετε πότε θα φύγουν από το χώρο σας. Σε περίπτωση εγκλωβισμού τους στο εσωτερικό του σπιτιού (π.χ. στη σοφίτα ή στα κενά μεταξύ ορόφων), ιδανικά, χρειάζεστε επίσκεψη από ειδικό απεντομωτή, ο οποίος θα εφαρμόσει κάποιο πυρεθρινοειδές εντομοκτόνο. Επιτυγχάνεται μεν η απώθησή τους με αυτόν τον τρόπο, πρέπει δε να παρθούν επιπλέον μέτρα, ώστε ν’ αποκλειστεί η είσοδός τους ξανά στο χώρο. Θα πρέπει, δηλαδή, σε αυτή τη περίπτωση, να εντοπιστούν και να κλειστούν καλά όλες οι τρύπες από τις οποίες πιθανόν μπήκαν εξ αρχής.

Στην περίπτωση που οι νυχτερίδες μπήκαν από ανοιχτές πόρτες το καλοκαίρι και… συνήθισαν ένα οποιοδήποτε δρομολόγιο στο εσωτερικό του (σε διαμπερές σπίτι, για παράδειγμα), τότε με κάποιο τρόπο θα πρέπει ν’ αποκόψετε το δρομολόγιό τους, κλείνοντας τις πόρτες και χρησιμοποιώντας είτε θειάφι είτε ναφθαλίνη στις εισόδους (σε τσάντες, κρεμαστές). Δύο πρακτικές λύσεις δοκιμασμένες από πολλούς, που έχουν αντιμετωπίσει… νυχτερίδες στο εσωτερικό του σπιτιού.

Πρέπει, βέβαια, να θυμάστε σε αυτές τις περιπτώσεις, ότι οι νυχτερίδες δεν αποτελούν για τους ανθρώπους φυσικό κίνδυνο. Υπάρχουν εξαιρέσεις, κατά τις οποίες νυχτερίδες έχουν δαγκώσει ανθρώπους, αλλά μόνο σε περιπτώσεις στις οποίες διαταράσσεται η ειρήνη τους. Χρήσιμο επίσης να γνωρίζετε, ότι, σε αντίθεση με τα τρωκτικά της γης, οι νυχτερίδες δε μεταφέρουν ασθένειες. Επιβλαβή είναι, όμως, για την ανθρώπινη υγεία, τα περιττώματά τους, καθώς ένας άνθρωπος μπορεί ν’ αρρωστήσει εισπνέοντας τις μυρωδιές τους.

Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης:

  • Απωθητικά: Υπάρχουν απωθητικά μηχανήματα που εκπέμπουν υπερήχους γι’ αυτό τον σκοπό.
  • Παγίδες: Μπορείτε ν’ αγοράσετε έτοιμες παγίδες, ή να κάνετε αυτοσχέδιες, σε περίπτωση που έχουν εγκλωβιστεί λίγες νυχτερίδες, καθώς δεν είναι πρακτικό να προετοιμάσετε από μία παγίδα για κάθε νυχτερίδα.
  • Φράξτε όλες τις πιθανές εισόδους: Αφού βρείτε τον ακριβή χώρο εγκατάστασής τους, όταν απουσιάζουν, κλείστε καλά τις εισόδους από τις οποίες μπορεί να μπήκαν αρχικά οι νυχτερίδες. Αεραγωγοί, παράθυρα, ραγισμένοι τοίχοι, ίσως και τζάκι, πρέπει να κλείσουν για μερικές ημέρες, ώστε οι νυχτερίδες να χάσουν… τη νύχτα και ν’ αναγκαστούν να ψάξουν για διαφορετικό χώρο.
  • Νερό: Φοβούνται το νερό.

Για κανένα λόγο, όμως, εάν έχει εγκατασταθεί νυχτερίδα στο σπίτι σας, μην προσπαθήσετε να την πιάσετε. Το πιο πιθανό είναι να σας δαγκώσει…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς διώχνω τα περιστέρια από το μπαλκόνι μου;

Scroll to Top