Τα κλιματιστικά είναι απ’ τις πιο απαραίτητες ηλεκτρικές συσκευές, για να βγει το καλοκαίρι, ενώ αρκετοί είναι αυτοί που τα χρησιμοποιούν και ως μέσο θέρμανσης. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην πλειοψηφία των περιοχών της Ελλάδας δημιουργούν την ανάγκη χρήσης κλιματισμού σε σπίτια-κατοικίες και γραφεία-επαγγελματικούς χώρους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, βέβαια, δεν πρέπει να δημιουργείται μεγάλη διαφορά μεταξύ της θερμοκρασίας του εξωτερικού και του εσωτερικού χώρου.
Για το χειμώνα, η ιδανική θερμοκρασία για το κλιματιστικό είναι μεταξύ 20°C και 23°C, ενώ αντίστοιχα για το καλοκαίρι είναι μεταξύ 25°C και 28°C. Οι ειδικοί επισημαίνουν, ότι η διαφορά της θερμοκρασίας μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου πρέπει να είναι περίπου 10-15°C. Για παράδειγμα, αν έξω έχει 40°C, τότε το κλιματιστικό πρέπει να ρυθμιστεί το πολύ στους 25°C.
Πολλοί χρήστες, βέβαια, θέτουν τα κλιματιστικά σε -πολύ- χαμηλότερες θερμοκρασίες, κάτι που όμως ανεβάζει κατά πολύ την κατανάλωση, μειώνει την αποδοτικότητα της συσκευής και -κυρίως- μειώνει τις συνθήκες υγιεινής του χώρου.
Καλό θα ήταν, επίσης, όταν λειτουργείτε κλιματιστικό να κλείνετε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες, για να μειώνονται οι απώλειες και για να πετυχαίνετε καλύτερο ποσοστό απόδοσης του κλιματιστικού.
Η ιδανική θερμοκρασία του κλιματιστικού το καλοκαίρι για να μην καταναλώνει πολύ
Τα κλιματιστικά αυξάνουν πολύ την κατανάλωση ενέργειας. Δεδομένου ότι οι τιμές της κιλοβατώρας πλέον κοστίζουν πάρα πολύ ακριβά, οι καταναλωτές αναζητούν τρόπους να μειώνουν την κατανάλωση, χρησιμοποιώντας όμως το κλιματιστικό. Στο πλαίσιο αυτό, η ιδανική θερμοκρασία για το κλιματιστικό σας είναι οι 26°C, αλλά παράλληλα θα πρέπει να τηρήσετε τα εξής:
- Κλείστε παράθυρα-μπαλκονόπορτες για καλύτερη απόδοση, άρα και μειωμένη κατανάλωση ενέργειας.
- Λειτουργήστε τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) κατά προτίμηση τις μεταμεσημβρινές ώρες (14:00 – 18:00). Αποφύγετε τη λειτουργία των εν λόγω συσκευών μεταξύ 20:00 – 22:00.
- Αποφύγετε τη λειτουργία των κλιματιστικών κατά το δίωρο 20:00-22:00, εφόσον έχετε μειώσει από νωρίτερα τη θερμοκρασία του χώρου σας.
- Κλείστε όσο το δυνατόν περισσότερα φώτα και συσκευές που λειτουργούν σε συνθήκες αδράνειας.
Η εφαρμογή των παραπάνω συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την αδιάλειπτη παροχή με ενέργεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να μειώσω την κατανάλωση ρεύματος;