Πώς να μειώσω την κατανάλωση ρεύματος;

Με την ακρίβεια να «καλπάζει» και τους λογαριασμούς ρεύματος-φυσικού αερίου να έχουν φτάσει στα ύψη, είναι χρήσιμο να βρούμε τρόπους να μειώσουμε την κατανάλωση στο σπίτι ή στον επαγγελματικό χώρο μας. Εξάλλου, σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, θα υπάρχει «μπόνους» επιβράβευσης για μείωση κατανάλωσης. Ας δούμε, λοιπόν, ορισμένους απλούς τρόπους να μειώσουμε τις Κιλοβατώρες μας:

 1. Κλείστε τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιείτε. Αντιστοίχως, κλείστε το φούρνο 10-15 λεπτά πριν τελειώσετε το μαγείρεμα, καθώς η θερμότητα που υπάρχει είναι αρκετή, για να ετοιμαστεί το φαγητό σας.
 2. Όταν μαγειρεύετε, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε (όπου γίνεται) χύτρα ταχύτητας, για μικρότερης διάρκειας χρήση της κουζίνας.
 3. Μην κρατάτε (για πολύ) ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου, διότι αυξάνετε την ανάγκη της συσκευής να καταναλώσει ρεύμα.
 4. Πλύνετε τα ρούχα σας στο πλυντήριο σε χαμηλές θερμοκρασίες.
 5. Αλλάξτε τις λάμπες σας σε φώτα τεχνολογίας LED.
 6. Ρυθμίστε τον θερμοστάτη σε ψυγεία/καταψύκτες σε μεγαλύτερη θερμοκρασία, ενώ τον θερμοστάτη του θερμοσίφωνα και του air-condition σε χαμηλότερη. Ιδανικά εγκαταστήστε προγραμματιζόμενο θερμοστάτη, για ν’ αλλάζει μόνος του τη θερμοκρασία με βάση την ώρα της ημέρας.
 7. Χρησιμοποιήστε μονωτικές ταινίες ή κουρτίνες σε πόρτες και παράθυρα. Μελέτες έχουν δείξει πως οι κουρτίνες μπορούν να μειώσουν την απώλεια θερμότητας από ένα ζεστό δωμάτιο έως και 10%!
 8. Τοποθετήστε ηλιακό (και όχι ηλεκτρικό) θερμοσίφωνα.
 9. Ελέγξτε αν ψυγεία, καταψύκτες και φούρνοι κλείνουν καλά με το μονωτικό τους λάστιχο. Αν δεν υπάρχει καλή επαφή, υπάρχει απώλεια ενέργειας (ή απώλεια ψύξης). Τοποθετήστε τις εν λόγω συσκευές μακριά από εστίες θέρμανσης.
 10. Τα θερμαντικά σώματα δε πρέπει να είναι σκεπασμένα ή να εμποδίζεται η απόδοσή τους από έπιπλα.
 11. Κλείστε τα σώματα θέρμανσης και τις εσωτερικές πόρτες (αν υπάρχουν) που οδηγούν σε διαδρόμους ή κοντά σε σκάλες. Έτσι εμποδίζετε τον ζεστό αέρα να φύγει απ’ το σπίτι.
 12. Μειώστε κατιτίς τη φωτεινότητα σε συσκευές με οθόνη: υπολογιστές ή τηλεοράσεις.
 13. Συντηρήστε τακτικά το σύστημα θέρμανσης/ψύξης που διαθέτετε κι εγκαταστήστε σύστημα αντιστάθμισης στον λέβητα εάν υπα΄ρχει.
 14. Εφόσον υπάρχει δυνατότητα, αγοράστε νέες ηλεκτρικές συσκευές με υψηλότερη ενεργειακή απόδοση, για χαμηλότερη κατανάλωση.
Scroll to Top