Φυσικοί τρόποι για λεύκανση δοντιών στο σπίτι

Η διατήρηση της στοματικής υγιεινής είναι ένα απ’ τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προσέχετε στην καθημερινότητά σας. Ωστόσο, το βούρτσισμα (και το νήμα), παρ’ ότι αποτρέπουν τη φθορά στα ούλα και αφαιρούν τους λεκέδες, αρκετές φορές δεν είναι τόσο αποτελεσματικά στη λεύκανση των δοντιών σας, τουλάχιστον όχι στο βαθμό που πιθανόν επιθυμείτε. Η λεύκανση που κάνουν οι οδοντίατροι είναι η ιδανική λύση, για να πετύχετε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένοι φυσικοί τρόποι, τους οποίους μπορείτε να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι, για ν’ αντιμετωπίσετε τα κίτρινα δόντια, τα οποία δεν είναι και τόσο ελκυστικά…

Ορισμένες φυσικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν τόσο στην αφαίρεση λεκέδων, όσο και στην προστασία / λεύκανση των δοντιών σας:

1. Βούρτσισμα με μαγειρική σόδα

Μένοντας στα μέτρα… βουρτσίματος, η μαγειρική σόδα είναι αρκετά αποτελεσματικός και ασφαλής τρόπος για την απομάκρυνση των λεκέδων στα δόντια σας. Η μαγειρική σόδα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των βακτηρίων (δημιουργώντας αλκαλικό περιβάλλον στο στόμα σας), γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να μειώσει την πλάκα και ν’ αποτρέψει την τερηδόνα. Η μαγειρική σόδα έχει φυσικές λευκαντικές ιδιότητες, γι ‘αυτό είναι ένα δημοφιλές συστατικό στην εμπορική οδοντόκρεμα.

Είναι προφανές ότι η μαγειρική σόδα δεν κάνει… άμεσα θαύματα. Χρειάζεται πίστωση χρόνου και υπομονή, για να παρατηρήσετε διαφορά στην εμφάνιση των δοντιών σας.

Τρόπος εφαρμογής: Ανακατέψτε 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα με 2 κουταλάκια του γλυκού νερό και βουρτσίστε τα δόντια σας με την πάστα. Μπορείτε να το κάνετε αυτό μερικές φορές την εβδομάδα και να περιμένετε για τ’ αποτελέσματα…

2. Λεύκανση με… φράουλα (με μέτρο) ή ανανά

Μια δίαιτα πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να είναι καλή τόσο για το σώμα σας όσο και για τα δόντια σας. Ωστόσο, έρευνες υποστηρίζουν ότι η φράουλα και ο ανανάς είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί τρόποι για τη λεύκανση των δοντιών σας.

Ένα μείγμα φράουλας και μαγειρικής σόδας είναι μια ιδιαίτερα δημοφιλής φυσική θεραπεία. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν το υποστηρίζει η επιστήμη. Ενώ οι φράουλες μπορεί να βοηθήσουν στην απολέπιση των δοντιών σας και να τα κάνουν να φαίνονται πιο λευκά, είναι απίθανο να διεισδύσουν στους λεκέδες στα δόντια σας. Πρόσφατη μελέτη, μάλιστα, συμπέρανε ότι ένα μείγμα φράουλας και μαγειρικής σόδας παρήγαγε πολύ μικρή αλλαγή χρώματος στα δόντια, σε σύγκριση με τα εμπορικά προϊόντα λεύκανσης. Επίσης, εάν αποφασίσετε να δοκιμάσετε αυτή τη μέθοδο, περιορίστε τη χρήση της σε μερικές φορές την εβδομάδα. Παρά τις μελέτες που δείχνουν ότι μια πάστα φράουλας και μαγειρικής σόδας είχε ελάχιστη επίδραση στο σμάλτο των δοντιών, η υπερβολική χρήση θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη.

Τρόπος εφαρμογής: “Πατήστε” μία φράουλα, συνδυάστε τη με μαγειρική σόδα και βουρτσίστε με το μείγμα τα δόντια σας.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι και ο ανανάς μπορεί να λευκάνει τα δόντια. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μια οδοντόκρεμα που περιέχει βρομελίνη, ένα ένζυμο που υπάρχει στους ανανάδες, ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματική στην απομάκρυνση των λεκέδων των δοντιών από μια τυπική οδοντόκρεμα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση ανανά έχει το ίδιο αποτέλεσμα.

3. Βούρτσισμα με οξυζενέ (υπεροξείδιο του υδρογόνου)

Το υπεροξείδιο του υδρογόνου είναι ένα ήπιο λευκαντικό που μπορεί να βοηθήσει τη προσπάθειά σας. Για βέλτιστη λεύκανση, ένα άτομο μπορεί να δοκιμάσει το βούρτσισμα μ’ ένα μείγμα μαγειρικής σόδας και υπεροξειδίου του υδρογόνου για 1-2 λεπτά δύο φορές την ημέρα για μια εβδομάδα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δε συνιστάται για συνεχόμενη χρήση, αλλά ΜΟΝΟ περιστασιακή. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου μπορεί ν’ αυξήσει την ευαισθησία των δοντιών, επομένως δεν είναι κατάλληλο για μακροχρόνια χρήση ή για άτομα που έχουν ήδη ευαίσθητα δόντια.

4. Το περίφημο Oil Pulling

Η χρήση του ελαίου καρύδας για τη λεύκανση των δοντιών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Πρόκειται για μία τεχνική, η οποία βοηθά στη συνολική υγεία σας. Αφαιρεί τη βρωμιά από τα δόντια, τα βακτήρια και την πλάκα.

Τρόπος εφαρμογής: Μετά το βούρτσισμα, χρησιμοποιήστε μία κουταλιά έλαιο καρύδας και ξεπλύνετε το στόμα σας. Περάστε το λάδι πάνω απ’ όλα τα δόντια σας και στις δύο πλευρές για περίπου 1 λεπτό και μετά φτύστε το. Επαναλάβετε τη διαδικασία περίπου 3 ή 4 φορές την εβδομάδα και σταδιακά θ’ αρχίσετε να βλέπετε αποτελέσματα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν αποτελεί υποκατάστατο του βουρτσίσματος ή του νήματος, αλλά έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσει πολύ στη λεύκανση.

5. Προληπτική υγιεινή αποφεύγοντας τσιγάρα, καφέδες, χυμούς κ.λπ.

Κόκκινο κρασί, τσάι, καφές, σόδες και χυμοί λεκιάζουν τα δόντια σας και κιτρινίζουν τα δόντια σας. Αποφεύγοντάς τα, αυξάνετε την προληπτική υγιεινή των δοντιών σας. Εάν, βέβαια, δε μπορείτε να τ’ αποφύγετε καθόλου, τότε χρειάζεστε καλό και συχνό βούρτσισμα, όσο πιο σύντομα γίνεται μετά την κατανάλωσή τους. Επίσης, προληπτικό μέτρο είναι και η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης εσπεριδοειδών.

Από την άλλη, τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως γάλα, τυρί και μπρόκολο, μπορούν να βοηθήσουν στη προστασία των δοντιών σας από τη διάβρωση του σμάλτου.

Ένας πολύ καθοριστικός και σημαντικός τρόπος για ν’ αποφύγετε τα κίτρινα δόντια είναι να κόψετε το τσιγάρο, εφόσον είστε καπνιστής. Η διακοπή του καπνίσματος ή γενικότερα των προϊόντων καπνού μειώνει τον κίνδυνο λεκέδων νικοτίνης, αποτρέπει τη φθορά των δοντιών και την ασθένεια των ούλων.

Scroll to Top