Ένας απ’ τους βασικούς λόγους που οι καπνιστές δυσκολεύονται να κόψουν το τσιγάρο είναι η επιθυμία που προκαλείται απ’ την… απουσία του, η οποία (πολλές φορές) προκαλεί την -σχεδόν- άμεση επανέναρξη του καπνίσματος. Απ’ τη στιγμή που ένα άτομο αποφασίσει να σταματήσει το κάπνισμα, η επιθυμία είναι πολύ δύσκολο ν’ αντιμετωπιστεί. Η επιθυμία αυτή είναι πολύ έντονη στην αρχή, αλλά εάν ο (πρώην) χρήστης καταφέρει να το αποβάλλει από τη σκέψη του ή την καθημερινότητά του και δεν υποτροπιάσει για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, τότε σταδιακά η επιθυμία μειώνεται κι εξαλείφεται σε μεγάλο βαθμό.
Το κάπνισμα, πέρα από την εξάρτηση της νικοτίνης, δημιουργεί επίσης ψυχολογική εξάρτηση, καθώς είναι ένας εύκολος τρόπος αντιμετώπισης της πίεσης, του άγχους και της γενικότερα δύσκολης καθημερινότητας, αφού μας κάνει να ξεχνιόμαστε και να χαλαρώνουμε.
Οι δύσκολες πρώτες ημέρες και ο στόχος του εξαμήνου
Ο πόθος για τσιγάρο κορυφώνεται τις πρώτες ημέρες της προσπάθειας. Ο πρώτος μήνας θεωρείται απ’ τους ειδικούς ιδιαίτερα κρίσιμος για έναν καπνιστή που προσπαθεί να κόψει το τσιγάρο. Η μείωση της επιθυμίας επιτυγχάνεται -σε ικανοποιητικό βαθμό- μετά από ένα μήνα, αλλά η δραστικότερη μείωση γίνεται μετά από έξι μήνες. Αρκετοί υποστηρίζουν ότι η επιθυμία είναι πολύ πιθανό σχεδόν να… εξαφανιστεί στο ίδιο περίπου διάστημα. Έρευνα καταγράφει ότι μετά από ένα χρόνο από τη διακοπή του τσιγάρου, σχεδόν το 60% των καπνιστών αναφέρουν τουλάχιστον κάποια -μικρή- επιθυμία να καπνίσουν, αλλά μόλις το 11% περίπου παρουσίασε σημαντική και παρατεταμένη επιθυμία.
Ο χρόνος, όπως είναι προφανές, είναι ο καλύτερος «σύμμαχός» σας. Μέρα τη μέρα, θα κάνετε ένα βήμα τη φορά. Και όσο περνούν οι μέρες, η διαδικασία θα γίνεται ολοένα και πιο εύκολη. Όσο περισσότερος καιρός περάσει, τόσο θα μειώνεται και η επιθυμία σας.
Η «δύναμη» των δραστηριοτήτων
Η ανάκαμψη απ’ τον εθισμό είναι μια διαδικασία σταδιακής απελευθέρωσης. Κάθε μέρα χωρίς καπνό σας διδάσκει πώς να ζήσετε τη ζωή σας χωρίς τσιγάρο. Σ’ αυτό θα σας βοηθήσουν πολύ οι δραστηριότητες και τα χόμπι. Όσο περισσότερες δραστηριότητες προσθέτετε στην καθημερινότητά σας, η επιθυμία για τσιγάρο θα μειώνεται κι εν τέλει το μυαλό σας και -φυσικά- τα χέρια σας θα προσαρμοστούν στα νέα… δεδομένα.
Ενημερωθείτε για τους κινδύνους
Η αλλαγή νοοτροπίας είναι βασικός κανόνας, ώστε η προσπάθεια που κάνετε να πετύχει. Ένας καπνιστής αποφεύγει εσκεμμένα και τακτικά την ολοκληρωμένη ενημέρωση για τους κινδύνους που ενέχει το κάπνισμα. Ένας απλός τρόπος, λοιπόν, να μειώσετε την επιθυμία σας τις πρώτες ημέρες είναι ν’ αναζητήσετε πληροφορίες και έρευνες για το πώς το κάπνισμα βλάπτει την υγεία σας. Αυτός ο τρόπος θα σας βοηθήσει ν’ αρχίσετε ν’ αλλάζετε τη σχέση που έχετε με το τσιγάρο.
Χρήσιμο είναι επίσης να ενταχθείτε σε μία (διαδικτυακή) ομάδα υποστήριξης.
Ύπνος, νερό και… υγιεινά γεύματα
Αρκετοί είναι οι καπνιστές που δεν κόβουν το τσιγάρο, γιατί φοβούνται τα κιλά που θα πάρουν. Ωστόσο, τρώγοντας υγιεινά γεύματα θα μειώσετε τη πιθανότητα να πάρετε (πολλά) κιλά και θα βελτιώσετε κι άλλο την υγεία σας. Επίσης, ο ύπνος και το πολύ νερό θα σας βοηθήσουν στο πρώτο διάστημα, να μειώσετε την επιθυμία να καπνίσετε.
Απευθυνθείτε σε κάποιον φίλο/συγγενή
Όποτε νιώθετε την επιθυμία να καπνίσετε, μπορείτε να μιλήσετε με κάποιον καλό φίλο ή συγγενή σας. Κουβεντιάζοντας (όχι για το τσιγάρο), θα σας φύγει η επιθυμία. Άλλοι πρακτικοί τρόποι είναι να φάτε μία τσίχλα / καραμέλα, να φάτε λαχανικά ή να βουρτσίσετε τα δόντια σας, ώστε να… απασχολήσετε για κάποια ώρα το στόμα σας και πιθανόν τα χέρια σας.