Τί σημαίνει αλόχα;

Το «Aloha» (σ.σ. προφέρεται αλόχα) είναι μία λέξη που προέρχεται από τη Χαβάη. Μία λέξη που αρκετές φορές μπορεί ν’ ακουστεί σε κάποια ταινία ή σειρά, ακόμη ακόμη και σε συζητήσεις μεταξύ παρεών στην Ελλάδα. Η λέξη αυτή, που συχνά πυκνά χρησιμοποιούν κάποιοι, είναι αμφίβολο ότι ξέρουν τι ακριβώς σημαίνει. Οι Πολυνήσιοι, πάντως, τη χρησιμοποιούν ως τον βασικό τους χαιρετισμό, αν και η ερμηνεία της δεν είναι τόσο απλοϊκή, ούτε μοιάζει και τόσο με τα δικά μας «γειά».

Στη γλώσσα της Πολυνησίας το «Άλο» σημαίνει μοιράζομαι και το «χα» σημαίνει αναπνοή. «Αλόχα», λοιπόν, σημαίνει ουσιαστικά το να μοιράζεσαι την αναπνοή. Σύμφωνα με όσα πιστεύουν οι ντόπιοι, το «aloha» είναι υπό μία έννοια… στάση ζωής. Είναι φιλοσοφία. Και αν μπορεί να μεταφραστεί κάπως είναι ως «η ανάσα της ζωής που γεμίζει τα πάντα με χαρά». Χρησιμοποιώντας τη λέξη αυτή, θέλουν να εκφράσουν την ευχή τους για χαρά στη ζωή του άλλου, για καλή τύχη, αρμονία και προστασία.

Το «aloha» είναι ευρέως γνωστό και δεν χρησιμοποιείται μόνο στη Χαβάη. Αλλά είναι σίγουρα το… πρώτο πράγμα που θ’ ακούσει κανείς όταν πατήσει το πόδι στο νησί!

Scroll to Top