Τί πολίτευμα έχει η Ελλάδα;

Το πολίτευμα της Δημοκρατίας έχει λίγο-πολύ επικρατήσει στις περισσότερες χώρες του πλανήτη. Είναι το πολίτευμα, στο οποίο ουσιαστικά η εξουσία πηγάζει και ασκείται από το λαό. Η Δημοκρατία, όμως, έχει δύο βασικά παρακλάδια: Προεδρική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία και Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Το πολίτευμα της Ελλάδας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, ενώ στην Κύπρο, για παράδειγμα, έχουν Προεδρική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία.

Στην Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία, αρχηγός ενός κράτους είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος εκλέγεται από την Βουλή. Η εξουσία του, όμως, είναι σχετικά περιορισμένη. Διορίζει, ωστόσο, τον Πρωθυπουργό της χώρας μετά από εκλογές και δίνει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ως αρχηγός του κράτους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκπροσωπεί τη χώρα του σε διεθνείς εκδηλώσεις ή πραγματοποιεί επισκέψεις σε άλλες χώρες.

Η Βουλή στην Ελλάδα, όπως και η Κυβέρνηση, εκλέγεται από τον λαό κάθε 4 χρόνια. Η Κυβέρνηση αποτελείται από τον Πρωθυπουργό, το Υπουργικό Συμβούλιο και τους Υπουργούς. Σύμφωνα με το Σύνταγμα, η εκάστοτε Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τη πολιτική που ακολουθεί η χώρα το διάστημα που κυβερνά.

Η διαφορά με την Προεδρική Κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτός από αρχηγός του κράτους είναι και αρχηγός της κυβέρνησης.

Scroll to Top