Ποιος ήταν ο Ησίοδος;

Ο Ησίοδος. Δεύτερος σπουδαιότερος ποιητής μετά τον Όμηρο. Γεννήθηκε στην Άσκρη της Βοιωτίας. Έζησε περίπου στα τέλη του 8ου αι. π.Χ. Ο ίδιος έλεγε ότι οι Μούσες που ζούσαν στο όρος Ελικώνα και όπου αυτός ανέβαινε συχνά, του έδωσαν το χάρισμα της ποίησης. “Θεογονία” και “Έργα και Ημέραι” είναι τα κυριότερα έργα του.

Η “Θεογονία” αποτελείται από 1.022 στίχους. Στο Προοίμιο ο Ησίοδος υμνεί τις Μούσες και τις παρακαλάει να του δώσουν έμπνευση. Αφηγείται πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος και οι θεοί και λέει ότι όλα ξεκίνησαν από το Χάος. Μετά γεννήθηκε η Γαία (Γη), ο Τάρταρος και ο Έρωτας. Από το Χάος γεννήθηκε το Έρεβος και η Μαύρη Νύχτα που γέννησαν τον Αιθέρα και την Ημέρα. Αργότερα η Γη γέννησε τον Ουρανό και από την ένωση αυτών των δύο δημιουργήθηκαν ο Ωκεανός, οι Τιτάνες, οι Κύκλωπες και οι Εκατόγχειρες. Ένας από τους Τιτάνες ήταν ο Κρόνος, ο πατέρας του Δία.

Στο ποίημα “Έργα και Ημέραι” ο Ησίοδος αναφέρει τα ηθικά διδάγματα που πρέπει ν’ ακολουθούν οι άνθρωποι. Μία από τις συμβουλές που δίνει, είναι ότι «καμία εργασία δεν είναι ντροπή, ντροπή είναι να μην εργάζεται κανείς». Στο ίδιο έργο δίνει συμβουλές για ναυτιλιακά, εμπορικά και γεωργικά έργα, καθώς και για τον γάμο και την ανατροφή των παιδιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 22 αρχαία Ελληνικά ονόματα για κορίτσια κι αγόρια

Scroll to Top