Τί σημαίνει το όνομα Ευαγγελία;

Το όνομα «Ευαγγελία» είναι θηλυκό του ονόματος «Ευάγγελος». Σημαίνει «αυτός που φέρνει καλές αγγελίες», δηλαδή «αυτός (ή αυτή) που φέρνει καλά νέα, καλές ειδήσεις», ο αγγελιοφόρος. «Ευάγγελος» είναι σύνθετη λέξη. Αποτελείται από το επίρρημα «ευ» + «άγγελος». Η λέξη «άγγελος» προέρχεται από το ρήμα «αγγέλλω» που σημαίνει: Φέρνω νέα ή ανακοινώνω ειδήσεις.

Η λέξη «ευάγγελος» συναντάται στον Αισχύλο. Ευάγγελος ήταν και ο Ερμής, όταν έφερνε καλές ειδήσεις. Γιατί αυτός έφερνε και τις κακές ειδήσεις.

Το ρήμα «ευαγγελέω» αναφέρεται από τον Φρύνιχο στο έργο του «Μιλήτου Άλωσις», μια ποιητική αναπαράσταση των συμφορών που έπληξαν τους Μιλησίους το 493 π.Χ.

Το ρήμα «ευαγγελίζομαι» αναφέρεται σε έργα του Αριστοφάνη και του Παυσανία.

«Ευ + αγγέλω» σημαίνει: Αναγγέλλω ευχάριστα νέα, φέρνω καλές ειδήσεις,

Στην χριστιανική του εκδοχή σημαίνει: Κηρύττω το ευαγγέλιο ή διαβάζω φωναχτά το ευαγγέλιο της ημέρας.

Ο Ευάγγελος (Βαγγέλης) και η Ευαγγελία (Βαγγελιώ) εορτάζουν στις 25 Μαρτίου, ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τη μέρα δηλαδή που η Παναγία έλαβε από τον άγγελο τις καλές ειδήσεις για τη γέννηση του Χριστού.

Η 25η Μαρτίου είναι ταυτόχρονα εθνική εορτή, αφού ορίστηκε να εορτάζει και η Ελλάδα την έναρξη της επανάστασης του 1821, παρά το γεγονός ότι αυτό δεν είναι ακριβές, είναι όμως συμβολικό.

Το όνομα «Ευαγγελία» βρίσκεται στην 13η θέση στον κατάλογο των δημοφιλών ονομάτων, 8ο δε ανάμεσα στα γυναικεία, αφού το φέρουν 130.000 Ελληνίδες.

Scroll to Top