Πώς να εξοικονομήσω χρήματα;

Η εξοικονόμηση χρημάτων είναι ένας καλός τρόπος ν’ αυξήσετε -κυριολεκτικά- το εισόδημά σας. Να σας μένουν, δηλαδή, περισσότερα χρήματα. Μπορείτε με εύκολους και απλούς τρόπους να δείτε περισσότερα χρήματα στη τσέπη σας, κάνοντας ορισμένες ρυθμίσεις ή βάζοντας συγκεκριμένα ατομικά/οικογενειακά όρια. Η όλο και πιο ακριβή ζωή, αλλά και τα χαμηλά εισοδήματα των τελευταίων ετών, οδηγούν σε λύσεις τρίτου τύπου. Χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη «συνταγή» για εξοικονόμηση χρημάτων, παρακάτω σας δίνουμε ορισμένους τρόπους προς την κατεύθυνση αυτή.

1.Στόχοι Αποταμίευσης

Το πιο βασικό απ’ όλα είναι να θέσετε έναν ή και περισσότερους στόχους αποταμίευσης, σε εβδομαδιαία ή σε μηνιαία βάση. Ό,τι σας βολεύει καλύτερα και ό,τι «σηκώνει» η τσέπη σας. Για παράδειγμα, θέστε έναν στόχο αποταμίευσης για τις διακοπές του καλοκαιριού και βάλτε σ’ έναν κουμπαρά κάθε βδομάδα/μήνα όσο περισσότερα χρήματα μπορείτε. Μπορεί ν’ ακούγεται δύσκολο, αλλά έστω και 20 ευρώ το μήνα να βάζετε, θα βρείτε «μπροστά» σας ένα ποσό περίπου 250 ευρώ μέσα σ’ έναν χρόνο, το οποίο θα σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε τις διακοπές σας. Όσο περισσότερα βάζετε στην άκρη, τόσο το καλύτερο.

2.Ρυθμίστε τις οφειλές σας

Με την οικονομική -και στη συνέχεια την υγειονομική- κρίση να «χτυπάει» αλύπητα τη χώρα μας επί πολλά και συναπτά έτη, σε εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν συσσωρευτεί χρέη. Εάν «κουβαλάτε» μεγάλο χρέος, καλό θα ήταν να ρυθμίσετε τις οφειλές σας σε όσο το δυνατόν μικρότερες δόσεις και να «κυνηγάτε» ρυθμίσεις που διαγράφουν τόκους/πρόστιμα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, το Κράτος δίνει τέτοιες «ευκαιρίες» διακανονισμού και διαγραφής οφειλών. Φροντίστε -στο πλαίσιο του δυνατού- να μην τις χάνετε.

3.Βάλτε «όρια» στον… καταναλωτικό εαυτό σας

Η εποχή του υπερκαταναλωτισμού έχει περάσει. Μην κόψετε την καταναλωτική σας συνήθεια, αλλά φροντίστε να ψωνίζετε μόνο ό,τι και όσα χρειάζεστε. Είτε πρόκειται για παπούτσια, είτε για φαγητό. Ένας -θεωρητικά- εύκολος τρόπος για έλεγχο καταναλωτισμού είναι να πληρώνετε πρώτα τους λογαριασμούς σας και με βάση το πόσα χρήματα σας μένουν να ψωνίζετε ό,τι χρειάζεστε.

4.Κάντε έρευνα αγοράς – Αξιοποιήστε προσφορές/εκπτώσεις

Όταν θέλετε ν’ αγοράσετε κάποιο προϊόν (ή και υπηρεσία), κάντε μία γρήγορη έρευνα αγοράς, για να βρείτε καταστήματα με καλύτερες τιμές. Μην ξεχνάτε ν’ αγοράζετε τα προϊόντα σας σε περιόδους εκπτώσεων. Και στα super market να τσεκάρετε πάντοτε τις τρέχουσες προσφορές -κυρίως- σε προϊόντα που δεν έχουν ημερομηνία λήξης.

5.Κόψτε το κάπνισμα και τους… πολλούς καφέδες

Ένας απ’ τους πιο δύσκολους τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων (αλλά και βελτίωσης της υγείας σας) είναι να κόψτε το τσιγάρο και να μειώσετε τους καφέδες που πίνετε μέσα στη μέρα.

Τα τσιγάρα είναι από τα πιο βασικά έξοδα ενός καπνιστή. Σε περίπτωση, βέβαια, που δε μπορείτε να κόψετε τελείως το κάπνισμα, επιχειρήστε να μειώσετε την ποσότητα των τσιγάρων που κάνετε ή δοκιμάστε το στριφτό με καπνό, που είναι αρκετά πιο οικονομικό.

Αντιστοίχως για τους καφέδες, μειώστε ελαφρώς την ποσότητα που πίνετε (π.χ. αντί για τρεις, δύο τη μέρα). Περιορίστε επίσης τα έξοδά σας αγοράζοντας κάποια μηχανή του καφέ | παράγοντας μόνοι σας τους καφέδες που πίνετε στο σπίτι ή στη δουλειά.

6. Πρωινό και δεκατιανό από το σπίτι

Στο ίδιο σκεπτικό με τα τσιγάρα και τους καφέδες είναι και η λύση του πρωινού και του δεκατιανού. Ετοιμάζοντας σνακ από το σπίτι μειώνετε τις επισκέψεις σε φούρνους/περίπτερα, εξοικονομώντας πολλά χρήματα κάθε μήνα.

7.Μην αφήνετε τα οχήματά σας χωρίς service

Λίγο-πολύ όλοι έχουν αυτοκίνητο. Φροντίστε να τηρείτε τις οδηγίες (και τα ραντεβού) του ανθρώπου που σας κάνει το service του αυτοκινήτου σας. Προτιμήστε να πληρώνετε τα τακτικά σέρβις του οχήματός σας (αυτοκίνητο, δίκυκλο, βανάκι κ.λπ.), για ν’ αποφύγετε τυχόν ζημιές που θα σας κοστίσουν πολύ περισσότερο. Καλύτερα 100 ευρώ τώρα, παρά 500 και 1.000 αργότερα…

Κάντε επίσης έρευνα αγοράς για την πιο συμφέρουσα ασφάλεια. Πρόκειται για ένα πάγιο και αναπόφευκτο έξοδο. Οτιδήποτε κερδίσετε από αυτό, όφελος θα είναι.

8.«Ψαχτείτε» για παρόχους τηλεφωνίας και ρεύματος/ενέργειας

Οι εποχές επιβάλλουν την έρευνα αγοράς για προγράμματα σταθερής/κινητής τηλεφωνίας και ρεύματος, που καλύπτουν βεβαίως όλες τις ανάγκες σας, αλλά σε πιο συμφέρουσες τιμές. Αρκετές φορές, για παράδειγμα στα κινητά, η κάρτα είναι πιο αποδοτική (και οικονομική) από τη σύνδεση.

Ως προς το ρεύμα/ενέργεια, προσπαθήστε να ενταχθείτε σε προγράμματα Κοινωνικού Τιμολογίου ή προγράμματα χωρίς ρήτρες αναπροσαρμογής και με όσο το δυνατόν χαμηλότερα πάγια. Γενικότερα δοκιμάστε να μειώσετε τα πάγια έξοδά σας σε λογαριασμούς τέτοιου τύπου. Ακόμα και η παραμικρή μείωση κόστους θα σας βοηθήσει.

9.Μειώστε την κατανάλωση ρεύματος

Βρείτε τρόπους να μειώσετε την κατανάλωση του ρεύματος. Παραδείγματα:

  • Εκμεταλλευτείτε τις ώρες «χαμηλής κατανάλωσης ρεύματος» (εάν είστε δικαιούχος αυτού του προνομίου), καθώς η κατανάλωση αυτές τις ώρες κοστίζει πολύ λιγότερο απ’ το συμβατικό.
  • Μην αφήνετε/ξεχνάτε συσκευές σε λειτουργία ή στην «αναμονή».
  • Αγοράζοντας κι εγκαθιστώντας έναν ηλιακό θερμοσίφωνα, γλιτώνετε μεγάλο μέρος της κατανάλωσης.
  • Αγοράζοντας επίσης καινούργια και σύγχρονα ηλεκτρικά, εξοπλίζετε το σπίτι σας με λιγότερο ενεργοβόρες συσκευές, άρα μειώνετε την κατανάλωση των κιλοβατωρών.
  • Όταν ο ήλιος «βλέπει» το σπίτι σας, ανοίξτε κουρτίνες, πόρτες – παντζούρια, ώστε ν’ ανέβει η θερμοκρασία στο εσωτερικό και να «σπάσει» η υγρασία. Με τον τρόπο αυτό θα χρησιμοποιήσετε λιγότερο τις ηλεκτρικές συσκευές.
  • Μην βάζετε στο «φουλ» τα κλιματιστικά.

10. Κρατικές επιδοτήσεις / επιδόματα

Αρκετοί είναι αυτοί που δικαιούνται κάποια επιδότηση ή επίδομα χωρίς να το γνωρίζουν. Η τακτική ενημέρωση προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, ίσως σας δώσει επιπλέον χρηματικούς πόρους. Ρωτήστε τον λογιστή σας ή κάποιον γνωστό να σας κατευθύνει. Το Κράτος αρκετές φορές δίνει σημαντικές παροχές σε μερίδα πολιτών και είναι κρίμα να τις χάνετε εν αγνοία σας.

Scroll to Top