Πώς μπορώ να βγάλω Υπεύθυνη Δήλωση ηλεκτρονικά μέσω gov.gr;

Αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της ζωής σας θα σας ζητηθεί το έγγραφο της Υπεύθυνης Δήλωσης (Ν.1599/1986) του Νόμου 105. Με την έναρξη λειτουργίας του gov.gr, της νέας διαδικτυακής πύλης του Ελληνικού κράτους, η διαδικασία είναι πλέον πολύ απλή και μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά, από το σπίτι ή το γραφείο σας, χωρίς να χρειαστεί να πάτε σε κάποιο ΚΕΠ ή άλλη Υπηρεσία. Για να μπείτε στην υπηρεσία έχετε 2 τρόπους, τους εξής:

  • με τoυς προσωπικούς σας κωδικούς web banking σε Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, Παγκρήτια Τράπεζα, Τράπεζα Ηπείρου, Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας ή Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας.
  • με τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο TAXISnet (αφού πρώτα εγγραφείτε στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ), ώστε να επιβεβαιώσετε τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου).

Τα βήματα για να εκδώσετε την Υπεύθυνη Δήλωση:

Για να εκδώσετε την Υπεύθυνη Δήλωση (ΥΔ) ακολουθήστε τα παρακάτω απλά βήματα:

1. Μπείτε στην εφαρμογή του gov.gr, κάνοντας ΚΛΙΚ ΕΔΩ και πατήστε «Είσοδος στην Υπηρεσία», όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα:

2. Στην επόμενη σελίδα θα σας ζητηθεί να επιλέξετε τι είδους έγγραφο θέλετε να εκδώσετε. Αρχικά πατήστε εκεί που λέει «Υπεύθυνη δήλωση» και ύστερα, στο αναδυόμενου μενού, πατήστε «Επιλογή», όπως φαίνεται παρακάτω:

3. Στην επόμενη σελίδα θα σας ζητηθεί να κάνετε ταυτοποίηση. Πατήστε το κουμπί «Σύνδεση», όπως φαίνεται παρακάτω:

4. Στη συνέχεια θα κληθείτε να επιλέξετε με ποιον Φορέα επιθυμείτε να συνδεθείτε. Ανάλογα με τον Φορέα που θα επιλέξετε, θα μεταπηδήσετε σε αντίστοιχη σελίδα σύνδεσης, στην οποία θα πρέπει να εισάγετε τα στοιχεία σας (όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης), ανάλογα με το τι επιλέξατε.

5. Ενδεικτικά, θα σας καθοδηγήσουμε για σύνδεση μέσω TAXISnet. Όπου «Χρήστης» βάλτε το όνομα χρήστη σας και όπου «Κωδικός» τον κωδικό εισόδου σας στο TAXISnet και πατήστε «Σύνδεση». Στο επόμενο βήμα τικάρετε την επιλογή «Συνέχεια» και πατήστε «Αποστολή».

5. Αφού ολοκληρώσετε την ταυτοποίησή σας, θα χρειαστεί να γίνει Πιστοποίηση του αριθμού του κινητού σας τηλεφώνου. Συμπληρώστε τον αριθμό σας στο πεδίο που υπάρχει και πατήστε «Συνέχεια».

6. Στην επόμενη σελίδα θα γίνει μία επισκόπηση των στοιχείων σας προς επιβεβαίωση. Τσεκάρετε τα στοιχεία σας και πατήστε «Επιβεβαίωση»:

7. Στη συνέχεια θα πρέπει να συμπληρώσετε όλα τα υπόλοιπα στοιχεία σας, αν και ορισμένα από αυτά (με το μπλε “λουκέτο”, όπως φαίνεται παρακάτω) θα είναι συμπληρωμένα αυτόματα. Αφού συμπληρώσετε όλα σας τα στοιχεία, πατήστε «Συνέχεια».

8. Στο επόμενο στάδιο, συμπληρώστε το κείμενο που χρειάζεστε στην Υπεύθυνη Δήλωσή σας, στο αντίστοιχο πεδίο, και πατήστε «Συνέχεια».

9. Τώρα επιλέξτε τον αποδέκτη της Δήλωσής σας (π.χ. ΟΑΕΔ, ή ΕΦΚΑ κ.λπ.) και πατήστε «Συνέχεια».

10. Στο προτελευταίο στάδιο της διαδικασίας, γίνεται μία επισκόπηση της δήλωσής σας (προσωπικά στοιχεία, κείμενο δήλωσης και αποδέκτης). Εφόσον όλα είναι όπως τα θέλετε, πατήστε το κουμπί στο τέλος της σελίδας «Έκδοση»:

11. Στο τελευταίο στάδιο, πρέπει να γίνει επιβεβαίωση του κινητού σας τηλεφώνου. Ο κωδικός, που θα σας σταλεί με μήνυμα SMS, πρέπει να συμπληρωθεί στο πεδίο που λέει «Κωδικός Επιβεβαίωσης» και ύστερα να πατήσετε «Επιβεβαίωση».

12. Στην επόμενη σελίδα, στα δεξιά, μπορείτε να πατήσετε το κουμπί «Αποθήκευση» και να κατεβάσετε την ΥΔ στον υπολογιστή σας ή το κινητό σας.

Η υπεύθυνη δήλωση που θα εκδώσετε είναι νομικά ισοδύναμη με υπεύθυνη δήλωση που φέρει το γνήσιο της υπογραφής και μπορείτε είτε να την αποστείλετε ηλεκτρονικά, είτε να την εκτυπώσετε και να την καταθέσετε σε δημόσια υπηρεσία.

Scroll to Top