Πώς υποβάλλω μηχανογραφικό;

Κάθε χρόνο, μετά την ολοκλήρωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ακολουθεί μια πολύ σημαντική διαδικασία για τους τελειόφοιτους ή τους αποφοίτους των Λυκείων που αφορά στην συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Οι τελειόφοιτοι πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην διαδικασία, με το μηχανογραφικό ν’ αποτελεί κάθε χρόνο έναν δυσεπίλυτο γρίφο για μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Πού υποβάλλω το μηχανογραφικό μου;

Οι υποψήφιοι, χρησιμοποιώντας τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας τους (password) μπαίνουν στην εφαρμογή https://michanografiko.it.minedu.gov.gr κι επιλέγουν το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.) για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ή/και το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για εισαγωγή στα Δημόσια ΙΕΚ.

Α. Όσον αφορά στο Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.), οι υποψήφιοι θα μπορούν να μελετήσουν και να επεξεργαστούν το Μ.Δ. και να κάνουν προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση) και στη συνέχεια να προχωρήσουν στην τελική υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου (Υποβολή Μηχανογραφικού Δελτίου). Κατά τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού, οι υποψήφιοι θα βλέπουν και θα μπορούν να επιλέξουν τα τμήματα εκείνα για τα οποία ο μέσος όρος των βαθμολογικών επιδόσεων τους είναι ίσος ή μεγαλύτερος από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) κάθε τμήματος, συνυπολογιζόμενης, όπου απαιτείται, και της Ε.Β.Ε. του ειδικού μαθήματος ή των πρακτικών δοκιμασιών (αγωνίσματα για ΤΕΦΑΑ).

Μετά την υποβολή του Μ.Δ. για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οποιαδήποτε τροποποίηση από τους υποψηφίους είναι δυνατή, εντός της προκαθορισμένης ημερομηνίας υποβολής και μόνο με τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας.

Οι πίνακες με τις Ε.Β.Ε. που αντιστοιχούν σε κάθε Σχολή ή Τμήμα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης βρίσκονται στην εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου στο μενού «Χρήσιμα Έγγραφα», προκειμένου οι υποψήφιοι οι οποίοι συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2023 τόσο των ΓΕΛ όσο και των ΕΠΑΛ να ενημερωθούν. Μαζί με τις Ε.Β.Ε. εμφανίζονται και ο συντελεστής της κάθε Ε.Β.Ε., το Ειδικό Μάθημα ή πρακτική δοκιμασία – εφόσον απαιτείται για την εισαγωγή σε συγκεκριμένες Σχολές ή Τμήματα – και τέλος ο αντίστοιχος συντελεστής Ε.Β.Ε. Ειδικού Μαθήματος.

Β. Όσον αφορά στο Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.), οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) για τα Δημόσια ΙΕΚ.

Συμβουλές για το πώς θα υποβάλλετε μηχανογραφικό:

  1. Ο αριθμός δίπλα σε κάθε τμήμα είναι η δήλωση επιθυμίας σας που, σε συνδυασμό με τα μόρια, είναι τα στοιχεία που αξιολογούνται για την εισαγωγή σε κάθε τμήμα.
  2. Επιλέξτε όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές, μην περιορίζεστε γιατί μειώνετε τις πιθανότητες εισαγωγής.
  3. Μην θεωρείτε την διαδικασία ως αγγαρεία. Δημιουργήστε ένα μηχανογραφικό που καλύπτει πολλά σενάρια αυξομειώσεων στις βάσεις.
  4. Μην παρασύρεστε από τις προβλέψεις των (υψηλών ή χαμηλών) βάσεων.
  5. Δηλώστε κατά προτεραιότητα σχολές που επιθυμείτε πραγματικά ν’ ακολουθήσετε και μην επηρεάζεστε από τον κοινωνικό σας κύκλο.

ΠΡΟΣΟΧΗ:

  1. Εκτυπώστε ή/και αποθηκεύστε στον υπολογιστή σας το υποβληθέν οριστικοποιημένο μηχανογραφικό, ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορείτε να δείτε τις τελικές προτιμήσεις σας.
  2. Η προθεσμία υποβολής των μηχανογραφικών είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της δε μπορείτε να προβείτε στην οριστικοποίησή τους.
Scroll to Top