Οικονομική οδήγηση: Πώς μπορεί να μειωθεί η κατανάλωση καυσίμου;

Με την τιμή των καυσίμων ν’ αυξάνεται, οι οδηγοί έχουν αρχίσει να… σκέφτονται τρόπους να μειώσουν την κατανάλωση του καυσίμου κατά την οδήγηση. Η οικονομική οδήγηση, βέβαια, δεν έχει μόνο χρηματικό πρόσημο. Είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη και για το περιβάλλον. Παρακάτω, λοιπόν, θα διαβάσετε μερικές απλές συμβουλές για να «καίει» λιγότερα καύσιμα το αυτοκίνητό σας.

Πότε έχετε αυξημένη κατανάλωση καυσίμου και πώς να τη μειώσετε;

  • 1.Κομβική η σταθερή ταχύτητα και η ήρεμη οδήγηση

Η σταθερή ταχύτητα είναι απ’ τους βασικούς τρόπους, για να μειώσετε την κατανάλωση. Είναι σαφώς δύσκολο να ελεγχθεί αυτό εντός πόλεων, αλλά όταν είστε σε πορεία, μπορείτε να σταθεροποιήσετε την ταχύτητά σας (ειδικά αν το αυτοκίνητό σας έχει σύστημα «αυτόματου πιλότου»). Θα πρέπει επίσης να πατάτε πολύ λίγο το γκάζι, ίσα-ίσα ώστε να παραμένει σταθερή η ταχύτητα, ενώ καλό θα ήταν να γνωρίζετε πού ορίζει ο κατασκευαστής τη μάξιμουμ ροπή στρέψης, να ξέρετε ουσιαστικά πότε δουλεύει πιο οικονομικά ο κινητήρας. Εάν ρυθμίσετε την πορεία σας με βάση τα όσα ορίζει ο κατασκευαστής για ταχύτητα/στροφές, τότε θα δείτε τεράστια διαφορά στην κατανάλωση.

Προσοχή: Όσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η αεροδυναμική αντίσταση που δέχεται το όχημά σας. Συνεπώς, αν το αυτοκίνητο δεν έχει καλή αεροδυναμική αντίσταση μπορεί να είναι έως και 20% αυξημένη η κατανάλωση καυσίμου, πάντα αναλόγως ταχύτητας.

Η (απότομη) αυξομείωση ταχύτητας είναι ό,τι χειρότερο τόσο για το αυτοκίνητό σας όσο και για την κατανάλωση καυσίμων. Οδηγώντας με ηρεμία και ομαλότητα, μπορείτε να εξοικονομήσετε έως και 30% καύσιμα!

Ένα ακόμα σημαντικό tip είναι να οδηγείτε με την υψηλότερη δυνατή ταχύτητα στο κιβώτιο ταχυτήτων, σε σύγκριση πάντα με τα χλμ/ώρα που έχετε. Ένα αυτοκίνητο που κινείται με 60χλμ/ώρα, θα καταναλώσει πολύ περισσότερα καύσιμα με την 3η ταχύτητα, απ’ ότι αν έχετε 5η ταχύτητα.

  • 2.Συντηρήστε καλά το αυτοκίνητό σας

Ένα καλοσυντηρημένο αυτοκίνητο, με αλλαγμένα λάδια, μειώνει τις τριβές μέσα στον κινητήρα, συνεπώς τις αντιστάσεις, άρα και την κατανάλωση καυσίμου.

Επίσης, είναι σημαντικό ο αέρας στα ελαστικά σας να είναι στην πίεση που προβλέπει ο κατασκευαστής του μοντέλου που έχετε. Ενδεικτικά, με 20% λιγότερη πίεση, αυξάνεται η κατανάλωση του καυσίμου 2-3%, το αυτοκίνητο δεν λειτουργεί σωστά (η κύλισή του στο οδόστρωμα είναι υπολειτουργική), ενώ χαλάνε και τα ελαστικά σας πιο εύκολα. Ελέγξτε, λοιπόν, συχνά την πίεση στα λάστιχα.

  • 3.Αποφύγετε την υπερφόρτωση και τα ανοιχτά παράθυρα

Εάν θέλετε να κάνετε ταξίδι, αποφύγετε τα πολλά και ογκώδη αντικείμενα, πόσο μάλλον τα αχρείαστα. Εκτός του βάρους τους, δημιουργούν αντίσταση στο όχημά σας και αυξάνουν την κατανάλωση. Όσο πιο ελαφρύ το αυτοκίνητό σας, τόσο λιγότερο καύσιμο καταναλώνει.

Εφόσον ταξιδεύετε (άρα έχετε υψηλή ταχύτητα), αποφύγετε επίσης τα ανοιχτά παράθυρα, καθώς προκαλούν αντιστάσεις και ο αέρας φρενάρει ανεπαίσθητα (για εσάς) το αυτοκίνητό σας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον κλιματισμό, αποφύγετε τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι (ενδεικτικά ρυθμίστε στους 21-22 βαθμούς), γιατί πιέζεται το κομπρεσέρ και το όχημα καταναλώνει περισσότερα καύσιμα.

  • 4.Σβήστε τον κινητήρα όταν σταματάτε

Για μέσα στην πόλη, αρκετές φορές είναι πιθανό να «κολλήσετε» στην κίνηση. Εάν δεν έχετε αυτοκίνητο με σύστημα «start/stop», σβήστε τη μηχανή όταν έχει κίνηση και είστε σταματημένος για αρκετή ώρα ή π.χ. σε κάποιο φανάρι που αργεί ν’ ανάψει πράσινο. Ενδεικτικά, ένας κινητήρας μπορεί να καταναλώσει στο ρελαντί έως και 1,87 λίτρα ανά ώρα, εκπέμποντας παράλληλα άσκοπο διοξείδιο του άνθρακα. Σβήνοντας τον κινητήρα στις περιπτώσεις που σταματάτε για πάνω από 1 λεπτό, μπορεί να σας εξοικονομήσει έως και 19% καύσιμο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί η αντλία καυσίμου σταματάει αυτόματα όταν γεμίσει το ρεζερβουάρ;

Scroll to Top