Για πόσο ισχύει το δίπλωμα οδήγησης;

Δύο είδη διπλώματος οδήγησης υπάρχουν στην Ελλάδα. Το (παλαιού τύπου) έντυπο ροζ τρίπτυχο και το (νέου -Ευρωπαϊκού- τύπου) πλαστικοποιημένο δίπλωμα σε μορφή κάρτας. Πρόσφατα το δίπλωμα οδήγησης εντάχθηκε στο ψηφιακό «πορτοφόλι» (gov wallet) των πολιτών, δηλαδή μπορούν να έχουν το δίπλωμα στο κινητό τους (βλ. Πώς βάζω την ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης στο κινητό μου; ).

Το ροζ τρίπτυχο -όπως και το ψηφιακό δίπλωμα στο gov wallet- δεν προορίζονται για χρήση στο εξωτερικό.

Ένα δίπλωμα δεν έχει ισόβια ισχύ.

  • Το παλιό δίπλωμα (έντυπο ροζ τρίπτυχο) έχει ισχύ μέχρι τις 19 Ιανουαρίου 2033 και μέχρι το 65ο έτος ηλικίας του οδηγού.
  • Το δίπλωμα σε μορφή κάρτας έχει διάρκεια 15 χρόνια από τη στιγμή έκδοσής του (για τις κατηγορίες ΑΜ, Α1, Α2, Α, Β, Β1 και ΒΕ) και πρέπει ν’ ανανεώνεται συνεχώς κάθε 15 χρόνια, μέχρι να φτάσει τα 65 έτη ο οδηγός.
  • Για τις άλλες κατηγορίες (C, CΕ, C1, C1Ε, D, DΕ, D1 και D1Ε) το νέο δίπλωμα ισχύει για 5 χρόνια και χρειάζεται ανανέωση κάθε 5 χρόνια.
  • Για όσους έχουν συμπληρώσει τα 65 έτη, για όλες τις κατηγορίες διπλωμάτων, η ισχύς τους δεν υπερβαίνει τα 3 χρόνια. Η ανανέωση/χορήγηση γίνεται με εξέταση προσόντων και συμπεριφοράς.

Σαφές παραμένει, ότι ένα δίπλωμα οδήγησης μπορεί να λήξει νωρίτερα για λόγους υγείας ή επαγγελματικής χρήσης. Σ’ αυτή την περίπτωση -εάν προβλέπεται- μπορείτε να κάνετε ανανέωση ή αναθεώρηση διπλώματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς μπορώ να αλλάξω το (παλιό) δίπλωμα οδήγησης σε κάρτα;

Scroll to Top