Από που προέρχεται το όνομα Αιγέας;

Αιγέας (ή Αιγεύς) βασιλιάς της Αθήνας, από τη γενιά του Ερεχθέα, γιος του Πανδίονα και της Πυλίας, κόρης του βασιλιά των Μεγάρων Πύλαντα. Τα παιδιά που έκανε ήταν όλα κορίτσια και θεώρησε ότι αυτό οφειλόταν σε κάποιο θυμό της Αφροδίτης. Ίδρυσε τότε ναό αφιερωμένο στη θεά, ο πόθος του όμως δεν εκπληρώθηκε. Πήγε τότε στο Μαντείο των Δελφών, ζήτησε χρησμό και η Πυθία του είπε: «Μη λύσεις το προεξέχον πόδι του ασκού, μεγάλε αρχηγέ των λαών, πριν φτάσεις στο δήμο των Αθηναίων».

Ο Αιγέας δεν κατάλαβε τι ήθελε να πει ο χρησμός γι’ αυτό ξεκίνησε να πάει στον σοφό Πιτθέα, το βασιλιά της Τροιζήνας για να τον βοηθήσει. Περνώντας από την Κόρινθο, συνάντησε τη Μήδεια, η οποία κατάλαβε το νόημα του χρησμού, αλλά δεν το αποκάλυψε στον Αιγέα. Κι ο Πιτθέας κατάλαβε τον χρησμό, ούτε αυτός όμως αποκάλυψε το νόημα. Αντιθέτως, έκαμε ένα βασιλικό γλέντι για χάρη του Αιγέα.

Στο τραπέζι άνοιξαν ασκιά με εκλεκτά κρασιά και η βασιλοπούλα Αίθρα, η πεντάμορφη κόρη του Πιτθέα, κερνούσε συνέχεια τον Αιγέα μέχρι που τον μέθυσε. Κι έτσι μεθυσμένο ο Πιτθέας τον πάντρεψε με την Αίθρα, ώστε ν’ αποκτήσει εγγονό και διάδοχο στο δικό του βασίλειο.

Την άλλη μέρα που ξεμέθυσε, ο Αιγέας κατάλαβε την πονηριά του Πιτθέα. Οδήγησε λοιπόν την Αίθρα στο δρόμο προς την Ερμιόνη. Εκεί ήταν μια μεγάλη πέτρα, την έλεγαν «βωμό του Σθενίου Διός» και χρειάζονταν πολλοί άνδρες για να τη σηκώσουν. Ο Αιγέας την σήκωσε μόνος του, έβαλε το ξίφος και τα σαντάλια του κάτω από αυτήν και είπε στην Αίθρα: «Αν γεννηθεί γιος να τον αναθρέψεις βασιλικά και, όταν μεγαλώσει, να του πεις να μου φέρει αυτό το ξίφος και αυτά τα σανδάλια στην Αθήνα».

Η Αίθρα γέννησε τον γιο του Αιγέα και τον είπε Θησέα. Όταν ο Θησέας έγινε 16 χρονών, η Αίθρα τον οδήγησε στον «βωμό του Σθενίου Διός» και του είπε να σηκώσει την ασήκωτη πέτρα. Πράγματι ο Θησέας την σήκωσε, φόρεσε το σπαθί στην ζώνη του, πήρε τα σανδάλια και ξεκίνησε για την Αθήνα. Στο δρόμο έκαμε μεγάλα κατορθώματα, σκοτώνοντας τον ληστή Πιτυοκάμπτη στον Ισθμό της Κορίνθου και τον ληστή Προκρούστη στον δρόμο μεταξύ Ελευσίνας και Αθήνας.

Όταν έφτασε στην Αθήνα και τον αναγνώρισε ο Αιγέας, του είπε ότι το βασίλειο της Αθήνας πλήρωνε φόρο αίματος στον βασιλιά της Κρήτης Μίνωα. Κάθε χρόνο έπρεπε να στέλνει επτά νέους κι επτά νέες, τροφή του Μινώταυρου. Γι’ αυτό και το καράβι που τους πήγαινε γεμάτο και γύριζε άδειο, σήκωνε μαύρα πανιά.

Ο Θησέας αποφάσισε να ελευθερώσει την Αθήνα από τον Μίνωα. Τη μέρα που ξεκινούσαν, ο Αιγέας ζήτησε από τον γιο του, αν γυρίσει ζωντανός, να σηκώσει άσπρα πανιά στο πλοίο του.

Ο Θησέας πήγε στην Κρήτη και, με τη βοήθεια της Αριάδνης, σκότωσε το Μινώταυρο, αλλά, γυρνώντας στην Αθήνα, μέσα στην τρελή χαρά από τη μεγάλη νίκη, ξέχασαν να σηκώσουν άσπρα πανιά στο καράβι τους.

Ο Αιγέας που περίμενε κοιτώντας κάθε μέρα τη θάλασσα από ένα βράχο στο Σούνιο, είδε το καράβι να έρχεται με μαύρα πανιά και νόμισε ότι ο Θησέας ήταν νεκρός. Πάνω στην απελπισία του έπεσε στη θάλασσα και πνίγηκε. Από τότε η θάλασσα ονομάστηκε Αιγαίο Πέλαγος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 22 αρχαία Ελληνικά ονόματα για κορίτσια κι αγόρια

Scroll to Top