Παγκόσμια Ημέρα Λεμφοιδήματος σήμερα, 6 Μαρτίου

Με πρωτοβουλία του Δικτύου Λεμφατικής Έρευνας και Εκπαίδευσης των ΗΠΑ, η 6η Μαρτίου έχει θεσπιστεί ως Παγκόσμια Ημέρα Λεμφοιδήματος. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο Σύλλογος Πασχόντων από Λεμφοίδημα «Ροή» έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι ο αριθμός των πασχόντων από δευτεροπαθές λεμφοίδημα ανέρχεται στα 250 εκατομμύρια παγκοσμίως. Το πρωτογενές λεμφοίδημα υπολογίζεται, ότι αφορά 1 στα 6.000 άτομα.

Τί είναι το λεμφοίδημα;

Λεμφοίδημα ή λεμφικό οίδημα ονομάζεται η παθολογική συσσώρευση του λεμφικού υγρού στους ιστούς. Αυτό δημιουργεί οίδημα (διόγκωση). Εαν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να δημιουργήσει χρόνια φλεγμονή, προοδευτική σκλήρυνση (ίνωση) και μερικές φορές λεμφοστατική ελεφαντίαση (αύξηση του οιδήματος σε τέτοιο βαθμό, που το άκρο να θυμίζει το άκρο ενός ελέφαντα).

Ο ασθενής αντιμετωπίζει σοβαρές κινητικές δυσκολίες στην καθημερινότητά του, ενώ επηρεάζεται σαφώς και η ψυχολογική του κατάσταση. Το λεμφοίδημα εμφανίζεται συνήθως στα άνω και κάτω άκρα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί επίσης στο στήθος, το πρόσωπο, την κοιλιακή χώρα και τα γεννητικά όργανα.

Scroll to Top