Τί σημαίνει η φράση «τρώγεται με τα ρούχα του»;

Η φράση «τρώγεται με τα ρούχα του» ανήκει στις παροιμιακές ή παροιμιώδεις φράσεις. Δεν ανήκει στις παροιμίες, ούτε στα γνωμικά. Είναι μια μεταφορά ή μια αλληγορία που δεν διατυπώνει κρίση ή γνώμη, περιγράφει όμως έναν χαρακτήρα.

Χρησιμοποιείται για να περιγράψει περιφραστικά τον χαρακτήρα κάποιου, ο οποίος είναι συνεχώς εκνευρισμένος ή χολωμένος ή ξινός ή θυμωμένος ή, απλά, αντικοινωνικός. Είναι αυτός που του φταίνε συνεχώς όλοι και όλα. Είναι ο τύπος που «δεν τον χωρά ο τόπος» ή αυτός που θυμώνει με το παραμικρό ή ενοχλείται από κάθε τι που συμβαίνει γύρω του. Είναι επίσης αυτός που βρίσκεται σε αγωνία για κάτι ή κρύβει με φανερή δυσκολία κάτι.

Σε γενικές γραμμές είναι ο ιδιότροπος που νευριάζει με ό,τι ακούει και ό,τι βλέπει.

Η λαϊκή φράση «τρώγεται με τα ρούχα του» είναι ποιητική περιγραφή ενός χαρακτήρα που δεν τα πάει καλά ποτέ με κανέναν. Σε τέτοιο βαθμό είναι ιδιότροπος απέναντι στο καλό και στο κακό αδιακρίτως, και τόσο ακραία εκφράζει την ενόχλησή του, που του φταίνε ακόμα και τα ρούχα που φορά. Κάτι που προσθέτει στα χαρακτηριστικά του ακόμα και την αδικία.

Μπορούμε να πούμε πως η παροιμιώδης φράση «τρώγεται με τα ρούχα του» είναι ο υπερθετικός βαθμός της ενόχλησης με την οποία εκφράζεται κάποιος χωρίς να χρησιμοποιεί λόγια.

Scroll to Top