Δώρο Πάσχα: Πότε πληρώνεται, πώς υπολογίζεται;

Δώρο Πάσχα δικαιούνται όλοι οι μισθωτοί του Ιδιωτικού Τομέα, σύμφωνα με όσα ορίζει ο Νόμος. Το Δώρο καταβάλλεται σε εργαζομένους που είτε έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου είτε ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικούς απασχόλησης, ενώ αποδίδονται και οι αντίστοιχες εισφορές υπέρ ΕΦΚΑ, καθώς και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Ο εργοδότης έχει υποχρέωση να καταβάλλει το Δώρο έως και τη Μεγάλη Τετάρτη, εννοείται βέβαια ότι μπορεί να το πληρω΄σει και νωρίτερα. Το Δώρο σαφέστατα δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήματα.

Για τυχόν παραβάσεις (μη καταβολής ή πληρωμής του Δώρου σε είδος), οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα;

Για τον υπολογισμό του Δώρου λαμβάνεται υπ’ όψιν ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος υπολογισμού αρχίζει από 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους.

Αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο. Σε περίπτωση, όμως, που η σχέση εργασίας δεν είχε διάρκεια για ολόκληρο το έτος, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει αναλογία Δώρου, η οποία υπολογίζεται ως εξής:

Για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από 8 ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.

Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του Δώρου συνυπολογίζονται τα «τριήμερα ασθενείας», δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται απ’ τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.

Πώς υπολογίζω online το Δώρο Πάσχα που δικαιούμαι;

Με τη νέα online εφαρμογή που έχει δημιουργήσει το ΚΕ.Π.Ε.Α. δίνεται η δυνατότητα οι εργαζόμενοι να υπολογίσουν μόνοι τους το Δώρο Πάσχα που δικαιούνται, πατώντας το παρακάτω σύνδεσμο: http://kepea.gr/calc-doro-pasxa.php

Scroll to Top