Τί σημαίνει το όνομα Μορφέας;

Μορφεύς (στη νέα Ελληνική: Μορφέας) είναι αυτός που δίνει μορφή. Μορφέας είναι δηλαδή αυτός που δίνει και παίρνει μορφή, όποια θέλει, όποια χρειάζεται. Είναι ένας από τους χίλιους γιους του Ύπνου ή ένας από τους χίλιους αδελφούς του. Γι’ αυτό και – κατά τον Ησίοδο η Νυξ – στα καθ’ ημάς, η Νύχτα – ήταν μητέρα του Μορφέα, μπορεί όμως να ήταν και γιαγιά του.

Ο Μορφέας είναι θεός προγενέστερος των Ολυμπίων. Αυτοί όμως ανέθεσαν στον Μορφέα την αποστολή να παίρνει διάφορες ανθρώπινες μορφές και να εμφανίζεται με αυτές στα όνειρα των ανθρώπων. Βοηθοί του Μορφέα ήταν οι άγγελοι που ονομάζονταν Όνειροι. Δεν ξέρουμε τους περισσότερους απ’ αυτούς, ξέρουμε όμως καλά τον Φοβήτορα και τον Φάντασο.

Ο Οβίδιος αναφέρει ότι ο Μορφέας ειδικευόταν στις ανθρώπινες μορφές των ονείρων, ο Φοβήτωρ στις ζωικές μορφές και ο Φάντασος στα άψυχα αντικείμενα. Ο αρχηγός όμως των Ονείρων, ο Μορφέας αυτοπροσώπως, είχε ιδιαίτερη ευθύνη για τα όνειρα των βασιλιάδων και των ηρώων.

Θέλεις από φόβο, θέλεις από φαντασία, οι αρχαίοι ζωγράφοι παρίσταναν τον Μορφέα με φτερούγες, τόσο δυνατές, που μπορούσαν να τον μεταφέρουν στα πέρατα της Γης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 22 αρχαία Ελληνικά ονόματα για κορίτσια κι αγόρια

Scroll to Top