Τί σημαίνει το όνομα Κατερίνα;

Το όνομα Κατερίνα, είναι υποκοριστικό της Αικατερίνης, όνομα που (εκτός από την αγία Αικατερίνη) έφεραν διάσημες αυτοκράτειρες και βασίλισσες. Είναι το τρίτο δημοφιλές γυναικείο όνομα στην Ελλάδα, με πρώτο τη Μαρία και δεύτερο την Ελένη.

Η ετυμολογία της λέξης Αικατερίνη είναι αβέβαιη. Πιθανότατα προέρχεται από την αντωνυμία “εκάτερος” (το ακριβώς αντίθετο του “αμφότεροι”) που σημαίνει “ο καθένας από τους δύο χωριστά”, εξ ου και “εκατέρωθεν”.

Ίσως όμως προέρχεται και από το αιέν (= πάντοτε) + καθαίρω. Το ρήμα καθαίρω προέρχεται από το κατά + αίρω. Αν είν’ έτσι, το όνομα Αικατερίνη σημαίνει “αυτή που υψώνεται αδιάκοπα” ή “αυτή που εξαγνίζεται συνεχώς”. Από το καθαίρω άλλωστε βγαίνει και το επίθετο καθαρός και το ουσιαστικό κάθαρση. Η καθαίρεση βγαίνει από το ρήμα καθαιρέω. Άρα: Αικατερίνη σημαίνει καθαρή, αγνή, αμόλυντη, άμωμη.

Υποκοριστικά της Αικατερίνης: Κατερίνα, Κατερινάκι, Κατερινούλα, Κατερινιώ, Κατερνιώ (στον Παπαδιαμάντη), Κατέρω, Καίτη, Κάκια, Κάτια, Κατίνα, Κατίγκω, Κατλίνα, Κατρίνα, Νίνα, Ρίνα. Το όνομα στα Αγγλικά είναι Catherine (Κάθρην).

Από ένα εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης πήρε το όνομά της και η πόλη Κατερίνη.

Scroll to Top