Δημήτρης στη Δημοτική και Δημήτριος στην καθαρεύουσα. Δημήτριος και στην αρχαία Ελληνική. Για πρώτη φορά καταγράφεται το 510 π.Χ. στην Αθήνα.
«Δημήτρης» σημαίνει «αυτός που έχει τις ιδιότητας της (θεάς) Δήμητρας» ή «αυτός που είναι πιστός στην θεά Δήμητρα» ή «αυτός που κατάγεται από τη θεά Δήμητρα». Το Λατινικό όνομα Demetrius σημαίνει «γιος της Δήμητρας».
Η Δήμητρα ήταν Ελληνίδα θεά της γεωργίας. Από αυτόν τον μύθο βγαίνει και η λέξη «δημητριακά», με τα οποία ονοματίζονται τα σιτηρά και τα όσπρια.
Ως σιτηρά νοούνται τα γεωργικά προϊόντα, το σιτάρι, το καλαμπόκι, το ρύζι, το κεχρί, το κριθάρι, η βρώμη, η σίκαλη. Ως όσπρια νοούνται τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια, η σόγια, ο ηλίανθος και άλλα.
Το όνομα «Δήμητρα» προέρχεται από το όνομα «Δημήτηρ». Αναλύεται στις λέξεις: Δη + μήτηρ.
Η λέξη «Δη» ή «Δα» είναι Δωρικός τύπος της λέξης «Γη» ή «Γα».
Δημήτηρ σημαίνει «η μητέρα Γη», αλλιώς, «η μάνα Γη». Δήμητρα είναι «η μάνα Γη που γέννησε τους ανθρώπους, αυτό άλλωστε σημαίνει και η λέξη «γηγενείς».
Το όνομα «Δημήτριος» ή – επί το λαϊκότερον – «Δημήτρης» είναι το τέταρτο δημοφιλέστερο όνομα στην Ελλάδα. Προηγούνται ο Γιώργος, ο Γιάννης και ο Κώστας. Έπονται ο Νίκος και ο Παναγιώτης.
Το όνομα «Δήμητρα» είναι όγδοο και, κατ’ άλλους, δέκατο πέμπτο σε δημοφιλία.
Από το όνομα «Δημήτριος» προκύπτουν πολλά υποκοριστικά: Δημήτρης, Δημητρός, Δημητράκης, Τάκης, Μήτρος, Μητράκης, Μητρούσης, Μήτσος, Μίμης (από γλωσσολογική παρεξήγηση δε) Τζίμης κλπ.
Με το όνομα «Δημήτριος» είναι πολλοί άγιοι. Ο μεγαλομάρτυς Δημήτριος ο Μυροβλύτης (πολιούχος Θεσσαλονίκης) εορτάζεται στις 26 Οκτωβρίου.