Τί σημαίνει «Σασμός»;

Στον άγραφο Νόμο της Κρήτης έρχεται να μας ταξιδέψει από την τηλεόρασή μας η νέα σειρά του ALPHA «Σασμός». Μία λέξη που είναι άγνωστη σε γενικές γραμμές, καθώς είναι από την Κρητική ορολογία. Τι σημαίνει, λοιπόν, Σασμός; Σημαίνει συμβιβασμός. Είναι μία βεντέτα που έχει… διάρκεια και πρέπει να τελειώσει με κάποιον τρόπο. Είναι η συμφιλίωση ανάμεσα σε δύο οικογένειες, προκειμένου να σταματήσει το χειρότερο κακό. Συνήθως επιτυγχάνεται με την ένωση δύο οικογενειών, είτε μέσω κουμπαριάς, είτε γάμου. Σημαίνει, δηλαδή, το «φίλιωμα». To «φτιάξιμο». Το «σιάξιμο». Και είναι ένα άτυπο εθιμοτυπικό τελετουργικό για το τέλος μιας βεντέτας.

Τους Σασμούς αναλαμβάνουν συγκεκριμένα άτομα, κατά κύριο λόγο σεβαστά στην κοινωνία και αγαπητά στους κατοίκους της περιοχής, με σκοπό να φέρουν κοντά τις οικογένειες με δίκαιο τρόπο, χωρίς δόλο και προσωπικά κίνητρα. «Για να κάνεις έναν σασμό χρειάζεσαι ρακί, τυρί, τοπικά προϊόντα. Όταν κάνεις ένα σασμό, πρέπει να φέρεις τους ανθρώπους σε επαφή για πολλή ώρα, για να ταιριάξουν, να συζητήσουν» υποστηρίζουν οι Κρητικοί.

Σε ό,τι αφορά τη σειρά τώρα, τα γυρίσματα θα λάβουν χώρα κατά βάση στην Κρήτη με έμφαση το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, το Μυλοπόταμο και τον Ψηλορείτη. Πρόκειται για μία νέα ερωτική δραματική σειρά, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις τηλεοράσεις μας την επόμενη σεζόν και βασίζεται σ’ ένα πολύ γνωστό βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη, με ομώνυμο τίτλο.

Στη σειρά θα δούμε δύο οικογένειες που βρίσκονται σε σύγκρουση. Ένας ατέρμονος κύκλος αίματος συνεχίζεται και η παλιά βεντέτα ξυπνά σαν εφιάλτης. Η μνήμη των νεκρών ζητά εκδίκηση. Οι λέξεις ποτέ δεν είχαν αρκετή δύναμη για να περιγράψουν τόσο ακραία συναισθήματα. Και κάπου εκεί δύο νέοι δοκιμάζοντας την αγάπη, έρχονται αντιμέτωποι με τα συναισθήματά τους. Θα μπορούσε ο έρωτας να επιφέρει τη συμφιλίωση, τον πολυπόθητο «Σασμό»;

Scroll to Top