Η λέξη «διαδίκτυο» είναι μετάφραση στα Ελληνικά της λέξης «internet».
Νονός της λέξης «διαδίκτυο» είναι ο καθηγητής Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργος Μπαμπινιώτης, όταν το 1997 πρότεινε την αντικατάσταση της λέξης «ίντερνετ» από τη λέξη «διαδίκτυο» σαν μεταφραστικό δάνειο (inter+net = δια+δίκτυο).
Στα Αγγλικά, ο όρος «Internet» γεννήθηκε από την συνένωση των λέξεων International Network που σημαίνουν «Διεθνές Δίκτυο Υπολογιστών».
Η λέξη «διαδίκτυο» στα Ελληνικά είναι σύνθετη λέξη και αποτελείται από τις λέξεις «Διασύνδεση» και «Δίκτυο». Η έννοια του «δικτύου» που δηλώνει το αγγλικό net και η έννοια της «αμοιβαιότητας» που δηλώνει το (λατινικής προέλευσης) αγγλικό inter, δηλώνονται θαυμάσια όντως στην Ελληνική με τη λέξη «διαδίκτυο».
Χρήσιμα παράγωγα είναι οι λέξεις και οι φράσεις: Διαδικτύωση, διαδικτυακός, διαδικτυακές σχέσεις, διαδικτυακή επικοινωνία, διαδικτυακή τεχνολογία, το ρήμα διαδικτυώνω / διαδικτυώνομαι κλπ.
Διαδίκτυο είναι η διεθνής δικτύωση των υπολογιστών. Η δικτύωση αυτή παρέχει την δυνατότητα επικοινωνίας, ανταλλαγής απόψεων, μηνυμάτων ή αρχείων, κάθε λογής δεδομένων, αλλά και ανταλλαγής εικόνων, φωτογραφιών και βίντεο. Είναι ένα δίκτυο αλληλογραφίας, ένα παγκόσμιο δίκτυο τηλεπικοινωνιών, με το οποίο δεν συνδέονται μόνο ηλεκτρονικοί υπολογιστές, αλλά και κινητά τηλέφωνα, καθώς και τηλεοράσεις.
Στην δικτύωση αυτή χρησιμοποιείται ένα κοινό πρωτόκολλο επικοινωνίας, το TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol). Η τεχνολογία του είναι κυρίως βασισμένη στην διασύνδεση επιμέρους δικτύων ανά τον κόσμο και πολυάριθμων πρωτοκόλλων επικοινωνίας. Το πραγματικό του μέγεθος δεν μπορεί να παρασταθεί, καθώς νέοι Η/Υ και δίκτυα προστίθενται διαρκώς.
Η γλώσσα που χρησιμοποιείται περισσότερο στην διακίνηση της πληροφορίας στο διαδίκτυο είναι η Αγγλική.
Το διαδίκτυο, σε συνδυασμό με την ολοένα αναπτυσσόμενη ψηφιακή τεχνολογία, έχει δημιουργήσει μία τεράστια αγορά γνώσεων και πληροφοριών. Το μεγάλο ερώτημα που έχει τεθεί, είναι ποιος διοικεί ή ποιος θα διοικήσει αυτό το τεράστιο δίκτυο που, μέχρι τώρα, μοιάζει να αυτοτροφοδοτείται σε ένα καθεστώς ανεξέλεγκτης διαχείρισης. Ο πλήρης έλεγχος των πληροφοριών, των ειδήσεων και των γνώσεων που διακινούνται στο διαδίκτυο, είναι ανέφικτος. Και είναι πολλοί εκείνοι που μιλούν για μια κορύφωση της Δημοκρατίας, αν και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν είναι άπειρα.
Τα πολλά και μεγάλα ζητήματα που έχει εγείρει το διαδίκτυο φαντάζουν άλυτα. Οι απαντήσεις σ’ αυτά αποτελούν τη μεγαλύτερη μάλλον πρόκληση του τρέχοντος αιώνα.
Για την ιστορία, οι πρώτες απόπειρες να δημιουργηθεί διαδίκτυο, έγιναν στην διάρκεια του ψυχρού πολέμου, όταν η Σοβιετική Ένωση έστειλε στο διάστημα τον δορυφόρο Σπούτνικ 1 και οι Αμερικανοί άρχισαν να φοβούνται για την ασφάλειά τους. Θέλοντας τότε να προστατευτούν από μια πιθανή πυρηνική επίθεση των Ρώσων, δημιούργησαν την υπηρεσία προηγμένων αμυντικών ερευνών ARPA (Advanced Research Project Agency) γνωστή ως DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) στις μέρες μας. Αποστολή της Υπηρεσίας ήταν να βοηθήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ ν’ αναπτυχθούν τεχνολογικά και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο επικοινωνίας το οποίο θα μπορούσε να επιβιώσει σε μια ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς λέγεται το «παπάκι» (@) του ίντερνετ στα Αγγλικά;