Τί σημαίνει η φράση «περνάμε Σπαρτιάτικα»;

Είναι μια μεταφορά. Παραπέμπει στον λιτό τρόπο ζωής των αρχαίων Σπαρτιατών. Που έκαμαν την Σπάρτη και το βασίλειό της, την Λακωνία, μύθο και θρύλο. Σημαίνει ότι ζούμε απλά, λιτά. Όχι από ανάγκη, αλλά από επιλογή. Από συνειδητή απόρριψη της πολυτέλειας.

Ο φτωχός δεν ζει Σπαρτιάτικα. Γιατί η πενία του δεν είναι συνειδητή, αλλά εξαναγκαστική. Σπαρτιάτικα μπορεί να ζει ακόμα κι ο πλούσιος, ο οποίος, παρά τα πλούτη του, παρά τη δύναμή του, επιλέγει να ζει λιτά, σαν στρατιώτης, με τα απολύτως απαραίτητα.

Είναι άσκηση ζωής που χρειάζεται στο θεμέλιό της την αυτοπειθαρχία. Το άτομο που ζει σπαρτιάτικα δεν ενδίδει στους πειρασμούς, ούτε στις προκλήσεις. Μένει σταθερό και αμετακίνητο στον τρόπο ζωής που επέλεξε, αρετή που δίνει βαθύτερο νόημα στην ύπαρξή του.

Η φιλοσοφία αυτή δεν περιορίζεται μόνο στον υλικό τρόπο ζωής, αλλά και στον πνευματικό, διαμορφώνει φιλοσοφία σκέψης και ομιλίας. Από αυτήν την αρχή προέρχεται η φράση «το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν», που είναι το ακριβώς αντίθετο της φλυαρίας. Η λιτή ομιλία είναι σοφία.

Με αυτήν την αντίληψη εκπαίδευε τους πολίτες της η αρχαία Σπάρτη. Η πόλη αναλάμβανε με δημόσια δαπάνη την διαπαιδαγώγηση των αγοριών και των κοριτσιών από την ηλικία των επτά ετών. Εκπαίδευε τα παιδιά σε λίγο φαγητό, λίγο ύπνο και πολλές κακουχίες. Η εκπαίδευσή τους περιελάμβανε ανάγνωση, γραφή, μουσική και χορό. Μάθαιναν να είναι σύντομοι στην ομιλία τους, να μιλούν περιεκτικά και μεστά.

Scroll to Top