Τί σημαίνει η φράση «Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν»;

Η φράση «δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν» σημαίνει «δόξα στον Θεό για όλα». Ανήκει στον Ιωάννη Χρυσόστομο. Την αναφέρει σε επιστολή του προς τον Παιάνιο: «Μου αναπτέρωσες πολύ το κουράγιο και μ’ έκανες να σκιρτώ από χαρά γιατί, αφού μου ανήγγειλες τα δυσάρεστα, πρόσθεσες τη φράση που πρέπει να λέμε σε όλα όσα συμβαίνουν: «Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν».

Με αυτήν τη φράση στα χείλη ο Χρυσόστομος πέθανε στην εξορία στις 14 Σεπτεμβρίου 407, στα Κόμανα του Πόντου, όταν η αυτοκράτειρα Ευδοξία τον καθαίρεσε από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης.

Η Αιλία Ευδοξία ήταν σύζυγος του αυτοκράτορα Αρκάδιου και μητέρα του Θεοδοσίου Β΄. Ο Χρυσόστομος της άσκησε δριμύτατη κριτική, την αποκάλεσε Ιεζάβελ και Ηρωδιάδα. Μια φορά άρχισε την ομιλία του λέγοντας: «Πάλιν Ηρωδιάς μαίνεται, πάλιν ταράσσεται, πάλιν ορχείται, πάλιν την κεφαλήν Ιωάννου ζητεί λαβείν επί πίνακι».

Εκείνη ζήτησε τότε από τον Αρκάδιο να εξορίσει τον Χρυσόστομο, το οποίο και έγινε.

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας μεταξύ 349 και 354. Είναι ένας από τους Τρεις Ιεράρχες που θεωρούνται προστάτες της Παιδείας. Οι άλλοι δύο είναι ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Βασίλειος ο Μέγας.

Η Εκκλησία τον τιμά ως άγιο στις 13 Νοεμβρίου.

Scroll to Top