Τί να φάω για να ενεργηθώ άμεσα; Τί βοηθάει στη δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα αποτελεί από τις συχνότερες διαταραχές του εντέρου. Κάποια χαρακτηριστικά της έχουν να κάνουν με δυσκολία κατά την κένωση, συχνότητα κενώσεων λιγότερο από 3 φορές την εβδομάδα, πόνο, ποιότητα κοπράνων κ.λπ.. Κατά κύριο λόγο, η δυσκοιλιότητα αντιμετωπίζεται με αλλαγή διατροφής, σταδιακή αύξηση φυτικών ινών, εισαγωγή προβιοτικών, ενυδάτωση και άσκηση.

Κάποια τρόφιμα που βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι:

  • Φρούτα με σποράκια. Τέτοια φρούτα είναι το σύκο και το ακτινίδιο. Περιέχουν υψηλή ποσότητα φυτικών ινών, ενώ συμβάλλουν στην λειτουργία του εντέρου, καθώς περιέχουν ένζυμα που διασπούν τις πρωτεΐνες κατά την πέψη.
  • Μη επεξεργασμένα τρόφιμα ολικής αλέσεως. Στα τρόφιμα ολικής άλεσης διατηρείται ο φλοιός του σιτηρού που είναι πιο πλούσιος σε ίνες. Οι φυτικές ίνες διαφεύγουν της πέψης απ’ τα ανθρώπινα ένζυμα και δεν απορροφώνται στο έντερο. Επίσης, ανάλογα με το είδος των διαιτητικών ινών, κάποιες έχουν την ιδιότητα να προσροφούν νερό (αδιάλυτες φυτικές ίνες) το οποίο αυξάνει το ποσοστό νερού στα κόπρανα, ενώ κάποιες δημιουργούν ένα είδος τζελ (διαλυτές φυτικές ίνες). Και στις δύο περιπτώσεις διευκολύνεται η κένωση των κοπράνων. Το πίτουρο σιταριού αποτελεί ένα είδος σιτηρού με υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτές και αδιάλυτες ίνες κι έτσι δεν ζυμώνεται από τα βακτήρια του παχέος εντέρου. Παράλληλα αυξάνει το ποσοστό του νερού στα κόπρανα και αποτελεί μια καλή επιλογή για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.
  • Δαμάσκηνα. Περιέχουν κυτταρίνη, μια αδιάλυτη φυτική ίνα που συσσωρεύει το νερό με αποτέλεσμα ν’ αυξάνεται ο όγκος των κοπράνων, ώστε να μπορούν να κινηθούν πιο εύκολα και πιο γρήγορα μέσα στο έντερο. Επίσης περιέχουν σορβιτόλη, ένα σάκχαρο που υπόκειται σε ζύμωση και δρα με παρόμοιο τρόπο κατά την πέψη.
  • Λιναρόσπορος. Είναι πλούσιος τόσο σε διαλυτές όσο και σε αδιάλυτες φυτικές ίνες. Όταν έρχεται σε επαφή με το νερό δημιουργεί ένα είδος τζελ, το οποίο διαπερνάει εύκολα το έντερο και διευκολύνει την κένωση.
  • Ψύλλιο. Το ψύλλιο είναι σπόροι, οι οποίοι έχουν παρόμοια δράση με τον λιναρόσπορο. Παρουσία υγρού στοιχείου, δημιουργούν ένα είδος γέλης το οποίο διευκολύνει την διέλευση των κοπράνων.
  • Προβιοτικά και πρεβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, ευεργετικοί για το έντερο και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του, δρώντας ευεργετικά και κατά της δυσκοιλιότητας. Πηγές προβιοτικών αποτελούν τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το κεφίρ, το παραδοσιακό γιαούρτι και το αγγουράκι τουρσί. (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόσο καιρό πρέπει να παίρνουμε προβιοτικά; )
    Τα πρεβιοτικά από την άλλη αποτελούν τροφή των προβιοτικών και γενικότερα των καλών βακτηρίων του εντέρου, προέρχονται δε από υδατάνθρακες που δεν πέπτονται, όπως είναι οι φυτικές ίνες. Καλές πηγές πρεβιοτικών είναι το κρεμμύδι, το σκόρδο, το πράσο, η μπανάνα, ο αρακάς, τα όσπρια και η βρώμη.

Θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν ότι ένα τρόφιμο που διευκολύνει έναν άνθρωπο με τις κενώσεις του και είναι αποτελεσματικό κατά της δυσκοιλιότητας, είναι πιθανό να μην βοηθάει κάποιον άλλον. Οπότε θα πρέπει σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρηθούν πιο έντονα συμπτώματα ή συνυπάρχει η δυσκοιλιότητα μαζί με κάποια άλλη ασθένεια, να συμβουλευτείτε επαγγελματίες υγείας.

Scroll to Top