Τί κάνω όταν έχει πάγο ή χιόνι το παρμπρίζ του αυτοκινήτου;

Οι χαμηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υγρασία ή και τα χιόνια, πολλές φορές, δημιουργούν πάγο στο αυτοκίνητό μας, εμποδίζοντας την ορατότητα του οδηγού και κάνοντας ουσιαστικά αδύνατη την οδήγηση. Σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τα παράθυρα πρέπει να διατηρούνται καθαρά και απαλλαγμένα απ’ όλα τα εμπόδια στην όραση. Τί κάνουμε, λοιπόν, όταν τα παράθυρά μας (ή οι καθρέπτες) είναι γεμάτα από πάγο / χιόνι;

Καταρχήν, προκειμένου ν’ αποφευχθούν ατυχήματα, το σίγουρο είναι ότι πρέπει να καθαριστούν όλες οι επιφάνειες που εξυπηρετούν την ορατότητα για έναν οδηγό, κατά βάση δε τα δύο παρμπρίζ του αυτοκινήτου (μπρος και πίσω). Είναι, άλλωστε, εξαιρετικά επικίνδυνη η οδήγηση όταν λίγος ή πολύς πάγος καλύπτει το παρμπρίζ ή μέρος του.

Πώς καθαρίζω τον πάγο ή το χιόνι από το παρμπρίζ;

Για να καθαρίσετε εξ ολοκλήρου τον πάγο ή το χιόνι, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε είτε ειδικό υγρό που καθαρίζει τις γυάλινες επιφάνειες από πάγο/χιόνι είτε την ειδική «ξύστρα» πάγου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε καμία περι΄πτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε βραστό νερό ή ξύδι, καθώς αυτό πιθανότατα θα δημιουργήσει (μελλοντικά) προβλήματα στον κρύσταλλο του αυτοκινήτου σας.

Ωστόσο, εκτός των ειδικών υγρών ή της «ξύστρας», μπορείτε να κάνετε χρήση απλού νερού και οινοπνεύματος ή ακόμη ακόμη και αντισηπτικού. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να δημιουργήσετε ένα μείγμα ψεκασμού / εντριβής (2/3 οινόπνευμα και 1/3 νερό). Χρησιμοποιώντας αυτό το μείγμα στο παρμπρίζ σας, ο πάγος θα εξαφανιστεί αμέσως και θα επαναφέρετε την ορατότητα που απαιτείται, ώστε να ξεκινήσετε για τον προορισμό σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί η αντλία καυσίμου σταματάει αυτόματα όταν γεμίσει το ρεζερβουάρ;

Scroll to Top