Τί φαγητά πρέπει να τρώω για να χάσω κιλά;

Το πιο βασικό στην απώλεια κιλών είναι να καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται ενεργειακά ο οργανισμός και, φυσικά, χωρίς να υποσιτιζόμαστε. Παρακάτω θα δούμε κάποια τρόφιμα τα οποία βοηθούν στην απώλεια βάρους, ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.

  1. Άπαχη πρωτεΐνη

Σε αυτήν την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται φαγητά όπως το άπαχο βοδινό κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι και το ασπράδι αυγού. Οι πρωτεΐνες, που περιέχουν αυτά τα τρόφιμα, βοηθούν στην αποκατάσταση και την αναπλήρωση τη μυϊκής μάζας, ειδικά σε άτομα που κάνουν έντονες προπονήσεις, ενώ συμβάλουν σημαντικά και στην απώλεια λίπους. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι, η υψηλότερη πρόσληψη πρωτεϊνών τείνει να παρέχει μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού και λιγότερη πείνα.

  1. Φρούτα και λαχανικά 

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες δίνουν επίσης καλύτερο αίσθημα κορεσμού. Αποτελούν πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, είναι δε πλούσια σε αντιοξειδωτικά. Τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, απαραίτητο για τον οργανισμό και για την ενίσχυση της απώλειας βάρους.

  1. Τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες

Πέρα από τα φρούτα και τα λαχανικά, άλλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες είναι τα όσπρια, που επίσης αποτελούν καλή πηγή πρωτεΐνης, καθώς και τα δημητριακά ολικής άλεσης. Οι φυτικές ίνες μειώνουν τόσο το αίσθημα της πείνας όσο και την απορρόφηση του λίπους. Όσον αφορά τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι μη επεξεργασμένα όπως το καστανό ρύζι, τα μακαρόνια ολικής, τη βρώμη κ.α.. Αποτελούνται από σύνθετους υδατάνθρακες οπότε διασπώνται σταδιακά από τον οργανισμό κατά την πέψη και δίνουν το αίσθημα ότι είματε χορτάτοι για μεγαλύτερο διάστημα. 

  1. Γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά 

Τα γαλακτοκομικά (γιαούρτι, γάλα, τυρί κ.λπ.) τείνουν να είναι υψηλά σε πρωτεΐνη, έχουν χαμηλά λιπαρά και είναι εξίσου θρεπτικά. Αποτελούν ιδανική επιλογή για σνακ και μια χορταστική επιλογή για όσους βρίσκονται σε πρόγραμμα απώλειας βάρους, καθώς ο συνδυασμός των λιπαρών με τις πρωτεΐνες που αυτά περιέχουν, προσφέρουν όπως και τα παραπάνω τρόφιμα που αναφέραμε μία πιο πλήρη αίσθηση κορεσμού.

  1. Πράσινο τσάι

Το πράσινο τσάι, πέρα από ένα γευστικό αφέψημα, έχει μελετηθεί αρκετά για τη συμβολή του στη μείωση του σωματικού βάρους. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πιο συγκεκριμένα σε κατεχίνες, τα όποια σε συνδυασμό με την καφεϊνη που περιέχει ενισχύουν το μεταβολισμό στην καύση ενέργειας. Επίσης αποτελεί ένα γευστικό μέσο για την ενυδάτωση του οργανισμού και την ενίσχυση της απώλειας βάρους.

Τέλος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε, ότι η απώλεια βάρους είναι μια διαδικασία που γίνεται σταδιακά αν θέλουμε να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, συνδυάζοντας ισορροπημένη διατροφή με επιλογές τροφίμων που βελτιώνουν την υγεία και με φυσική δραστηριότητα. 

Scroll to Top