Τί είναι το τελωνείο;

Η αποστολή δεμάτων προς ή από το εξωτερικό μπορεί να κρύβει επιπλέον έξοδα στο τελωνείο. Παρότι δεν υφίστανται τελωνειακές χρεώσεις εντός ΕΕ, υπάρχουν εξαιρέσεις. Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη Βρετανία, μετα΄ το Brexit υπάρχουν αλλαγές ως προς την αποστολή δεμάτων. Το τελωνείο είναι ένα δημόσιο κατάστημα, το οποίο στεγάζει τα γραφεία κρατικών υπαλλήλων, των τελωνειακών, που διεξάγουν τον εκτελωνισμό εισαγωγών-εξαγωγών σε μία χώρα.

Το πόσο κοστίζει το τελωνείο εξαρτάται απ’ τα αντικείμενα αποστολής κατά πρώτον, αλλά και τους κανονισμούς για τελωνειακές χρεώσεις κάθε χώρας κατά δεύτερον. Στις περισσότερες περιπτώσεις θα κληθείτε να πληρώσετε τον ΦΠΑ, αλλά και τους τελωνειακούς δασμούς (υπολογίζονται με βάση την αξία των εμπορευμάτων, το δασμολόγιο και την προέλευση των εμπορευμάτων).

Ωστόσο, με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες ν’ αυξάνονται συνεχώς λόγω τεχνολογίας, τα περισσότερα τελωνεία έχουν καταργηθεί, καθώς οι περισσότεροι δασμοί πληρώνονται πλέον με άυλο τρόπο.

Πόσο κοστίζει το τελωνείο για αποστολή δώρων;

Για την αποστολή δώρων, εντός ΕΕ, δεν θα χρειαστεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων να πληρώσετε τελωνειακούς δασμούς. Εάν χρειαστεί, ωστόσο, να πληρώσετε, το κόστος αυτό δεν ξεπερνάει τα 45 ευρώ. Αυτά σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εκτός αυτής, ισχύουν δασμοί και φόροι τελωνείου, ανάλογα με τη χώρα, αλλά και με την αξία των προϊόντων.

Scroll to Top