Τί είναι το DAB ραδιόφωνο;

Η τεχνολογία εξελίσσεται και το ραδιόφωνο δε θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο απ’ αυτή την ταχύτατη ανάπτυξη/πρόοδο. Το ραδιόφωνο, λοιπόν, «μεταμορφώνεται» σταδιακά σε ψηφιακό, περνώντας για τα καλά στην ψηφιακή εποχή, όπως συνέβη και με την τηλεόραση. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι θα καταργηθεί η τεχνολογία του αναλογικού ραδιοφώνου (FM/AM) και θ’ αντικατασταθεί από την τεχνολογία DAB (Digital Audio Broadcasting), η οποία ουσιαστικά χρησιμοποιεί ήχο με επίγειο ψηφιακό σήμα.

Η εποχή του αναλογικού ραδιοφώνου βαίνει στο τέλος της, ενώ το DAB ραδιόφωνο φέρνει μαζί του μία σειρά από βελτιωμένες υπηρεσίες (καλύτερη ποιότητα ήχου, πιο σταθερή μετάδοση, δυνατότητα αναπαραγωγής ήχου, κινούμενης εικόνας, κειμένου και γραφικών).

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα καινούργια αυτοκίνητα και οι οικιακές συσκευές, που πωλούνται απ’ το 2020 και μετά, πρέπει να έχουν την δυνατότητα να λάβουν και ν’ αναπαραγάγουν σήμα DAB.

Είναι προφανές ότι θα υπάρξει μία μεταβατική περίοδος μέχρι την οριστική κατάργηση των FM/AM, έως ότου το DAB ραδιόφωνο να «κυριαρχήσει» σε όλες τις υπάρχουσες συσκευές και αυτοκίνητα.

Η Ελληνική Ραδιοφωνία έχει ξεκινήσει από το 2018 τις εκπομπές DAB.

Scroll to Top