Ο Άρειος Πάγος είναι το Ανώτατο ακυρωτικό Δικαστήριο της πολιτικής και ποινικής Δικαιοσύνης της Ελλάδας. Τα μέλη του, οι «Αρεοπαγίτες», όπως λέγονται, εξετάζουν την ορθότητα της κάθε Δικαστικής απόφασης, εξασφαλίζοντας με τις αποφάσεις τους την ορθότητα και την ενότητα της Νομολογίας. Ο Άρειος Πάγος πήρε τ’ όνομά του απ’ το πρώτο δικαστήριο εγκλημάτων φόνου, που ιδρύθηκε μεταξύ 1.500 και 1.300 π.Χ., με έδρα τον βραχώδη λόφο του Θεού Άρεως που βρίσκεται βορειοδυτικά της Ακρόπολης των Αθηνών.
Πάνω στo λόφο αυτό, κατά την παράδοση, έγινε η πρώτη «φονική δίκη», κατά την οποία οι δώδεκα Θεοί του Ολύμπου δίκασαν τον Άρη. Το ανώτατο αυτό Δικαστήριο της αρχαιότητας συγκροτείτο από ισόβια μέλη: τους Αρεοπαγίτες. Είχε δε όλες τις εξουσίες και ονομαζόταν «η εξ Αρείου Πάγου Βουλή».
Η επίσημη ονομασία του καθορίστηκε από τις 16 Οκτωβρίου του 1834, όταν δημοσιεύθηκε το βασιλικό διάταγμα, με το οποίο ιδρύθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο του ελεύθερου Ελληνικού Κράτους. Ο διορισμός των πρώτων δικαστών έγινε με το από 1/13 Ιανουαρίου 1835 βασιλικό διάταγμα.
Ο ρόλος του Αρείου Πάγου σε οικουμενική κυβέρνηση
Σε περίπτωση μη σχηματισμού κυβέρνησης, κατά το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξει ανάμεσα στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για την ανάθεση σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, ώστε να διενεργήσει εκλογές και να διαλύσει τη Βουλή.