Τί είναι η ονυχομυκητίαση; Τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης

Έχετε δυσχρωμία στα νύχια σας; Είναι κίτρινα ή σκουρόχρωμα και όχι λευκά; Διαπιστώνετε ότι η ονυχιαία πλάκα σας έχει παχύνει; Πονάτε και νιώθετε ευαίσθητη την ευρύτερη περιοχή των νυχιών σας; Είναι πολύ πιθανό να έχετε ονυχομυκητίαση, μία μόλυνση των νυχιών που οφείλεται σε μύκητες, οι οποίοι δεν είναι ορατοί με «γυμνό» μάτι. Καταρχήν πρέπει να γνωρίζετε ότι η ονυχομυκητίαση δεν είναι κάτι που χρειάζεται να σας… τρομάξει. Δεν προκαλεί ζωτικά προβλήματα υγείας και είναι αντιμετωπίσιμη, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να την αγνοήσετε.

Βέβαια, για την επιβεβαίωση διάγνωσης της ονυχομυκητίασης θα πρέπει απαραιτήτως να κάνετε εργαστηριακές εξετάσεις (καλλιέργεια όνυχος), κάτι για το οποίο θ’ απευθυνθείτε σε δερματολόγο. Ορισμένες φορές, ωστόσο, η μόλυνση στα νύχια (μαζί με τα παραπάνω «συμπτώματα») μπορεί να οφείλεται σε ψωρίαση, στο σύνδρομο «κίτρινου νυχιού», σε όγκο ή ακόμη-ακόμη και σε (μικρο)τραυματισμό.

Η δε ανάπτυξη των μυκήτων ευνοείται από τη ζέστη σε συνδυασμό με την υγρασία, ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς -υπό προϋποθέσεις- μπορούν να μεταδοθούν (αν π.χ. κόβουν τα νύχια τους με τον ίδιο νυχοκόπτη δύο ή και περισσότεροι άνθρωποι). Είναι από θεμιτό έως και απαραίτητο, δηλαδή, ο κάθε ένας να έχει τον δικό του νυχοκόπτη σ’ ένα σπίτι, προς αποφυγή μετάδοσης.

Σε ποιους εμφανίζεται πιο συχνά η ονυχομυκητίαση;

Η ονυχομυκητίαση, που περιλαμβάνει το 50% όλων των παθήσεων των ονύχων, εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες, διαβητικούς, ανοσοκατασταλμένους, αλλά και σε όσους έχουν κακή κυκλοφορία του αίματος. Εκτιμάται δε ότι, το 7-10% των ενηλίκων προσβάλλονται από ονυχομυκητίαση, η οποία χαμηλώνει το επίπεδο ποιότητας ζωής, ενώ έχει διαπιστωθεί πως μειώνει την αυτοπεποίθηση, λόγω της κακής (έως και αηδιαστικής) όψης του νυχιού.

Πού οφείλονται οι ονυχομυκητιάσεις;

Οφείλονται κυρίως σε δερματόφυτα. Ωστόσο, τα μη δερματόφυτα συχνά προκαλούν δευτερεύουσες μολύνσεις στα νύχια, κάτι που σημαίνει ότι εάν ένα νύχι τραυματιστεί, αυτά έχουν την δυνατότητα να εισέρχονται στο νύχι και προκαλούν τη μυκητίαση, η οποία βέβαια μπορεί να εμφανιστεί και σε άλλα μέρη του σώματος, όπως στα χέρια ή στα πέλματα!

Πώς θεραπεύεται η ονυχομυκητίαση;

Η θεραπεία απαιτεί χρόνο και διαφέρει ανά άκρο, αλλά και ανά οργανισμό. Καίριο ρόλο παίζει ο χρόνος έναρξης της θεραπείας, γιατί σε πρώιμο στάδιο είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμη. Τα νύχια στα χέρια μπορεί να χρειαστούν από 4 έως 6 μήνες, για να μεγαλώσουν ολοκληρωτικά, ενώ τα νύχια στα πόδια από 12 έως 18 μήνες.

Για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης, χρειάζεται τακτικός καθαρισμός της πάσχουσας περιοχής από ποδολόγο, ίσως και (φαρμακευτική) αγωγή που χορηγείται από δερματολόγο.

Τα πρώτα σημάδια ίασης εμφανίζονται στη μήτρα του νυχιού, όπου αρχίζει να μεγαλώνει το νέο και υγιές νύχι, κάτι που μπορεί να συμβεί στους πρώτους μήνες της θεραπείας.

Απλοί τρόποι πρόληψης για την αποφυγή ονυχομυκητίασης:

  1. Να διατηρείτε όσο περισσότερο μπορείτε τα πόδια σας καθαρά και στεγνά.
  2. Να φοράτε καθαρές, βαμβακερές και στεγνές κάλτσες.
  3. Μην περπατάτε ξυπόλητοι. Χρησιμοποιήστε παντόφλες (ιδιαίτερα δε σε κοινόχρηστους χώρους).
  4. Μη φοράτε παλιά ή στενά παπούτσια, διότι μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό.

Δείτε και το σχετικό βίντεο από το Ποδολογικό Κέντρο «Healthy Foot»:

Scroll to Top