Τί αντιπροσωπεύει το όνομα Αίας;

Αίας ο Τελαμώνιος, ο βασιλιάς της Σαλαμίνας, γιος του Τελαμώνα και της Περίβοιας, ένας από τους σπουδαιότερους ήρωες του Τρωικού πολέμου κι ένας από τους μνηστήρες της Ωραίας Ελένης, δεσμευμένος με όρκο να υπερασπιστεί τη ζωή και την τιμή της. Ο Όμηρος τον θεωρεί ως τον πιο ανδρείο Αχαιό μετά τον Αχιλλέα και πιο δυνατό από τον ήρωα των Τρώων Έκτορα. Σύμφωνα με την περιγραφή του Ομήρου ήταν «μέγας, πελώριος και έρκος Αχαιών». Πολύ όμορφος, ως προς τον χαρακτήρα δε, καλόκαρδος. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στην συμφιλίωση του Αχιλλέα με τον Αγαμέμνονα.

Μονομάχησε με τον Έκτορα και αποδείχτηκε ανώτερος, αλλά η νύχτα που ήρθε, τους ανάγκασε να κηρύξουν ισοπαλία, χωρίς νικητή. Μετά την μονομαχία οι δύο ήρωες αντάλλαξαν δώρα. Ο Αίας έλαβε ως ένδειξη τιμής από τον Έκτορα το ξίφος του, ενώ ο Αίας χάρισε στον Έκτορα τη ζώνη του. Όταν ο Πάτροκλος και ο Αχιλλέας σκοτώθηκαν, ο Αίας αντιμετώπισε μόνος του πλήθος εχθρών και άρπαξε μέσ’ από τα χέρια τους τα σώματα των νεκρών ηρώων. Εξοργίστηκε όμως, όταν τα όπλα του νεκρού Αχιλλέα δόθηκαν τιμητικά στον Οδυσσέα και ρίχτηκε να σκοτώσει όλους τους αρχηγούς των Αχαιών. Την κατάσταση έσωσε η θεά Αθηνά που θόλωσε το μυαλό του και τον έκαμε να ξεσπάσει πάνω σ’ ένα κοπάδι πρόβατα. Όταν ξύπνησε το πρωί, συνειδητοποίησε την οικτρή κατάστασή του, έπεσε πάνω στο ξίφος του και πέθανε.

Στη Σαλαμίνα, γίνονταν τα «Αιάντεια», εορτές προς τιμήν του μεγάλου ήρωα. Στην τραγωδία του Σοφοκλή «Αίας» (440 π.Χ.) υπάρχει μια φράση του Αίαντα: «Ένας άνδρας πρέπει να ζει με τιμή ή να πεθαίνει με τιμή».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 22 αρχαία Ελληνικά ονόματα για κορίτσια κι αγόρια

Scroll to Top