Πού μπορώ να δω online σε ποια ΔΟΥ ανήκω;

Ο βασικός κανόνας που πρέπει να έχετε κατά νου σχετικά με τη ΔΟΥ στην οποία ανήκετε είναι ο τόπος κατοικίας που έχετε δηλώσει στην Εφορία. Αντίστοιχη με τον τόπο κατοικίας θα είναι και η ΔΟΥ στην οποία υπάγεστε. Γενικά πρέπει να γνωρίζετε, ότι οι ΔΟΥ χωρίζονται ουσιαστικά σε 4 μεγάλες κατηγορίες (Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Πατρών). Η κάθε περιοχή, όμως, ανήκει διοικητικά σε διαφορετικές Περιφέρειες, συνεπώς οι ΔΟΥ χωρίζονται σε υποκατηγορίες, όπως φαίνεται στον Πίνακα της ΑΑΔΕ περί Φορολογικών Περιφερειών και των ΔΟΥ που υπάγονται σε αυτές:

Πατώντας στα αρχεία της ΑΑΔΕ «Χωρική Αρμοδιότητα των ΔΟΥ» και «Κατάλογος των Δ.Ο.Υ.», μπορείτε να βρείτε την πληροφορία που χρειάζεστε.

Στην επαρχία τα πράγματα είναι πιο εύκολα, καθώς οι ΔΟΥ χωρίζονται με βάση τους Δήμους και τις Δημοτικές/Τοπικές Ενότητες. Στη πρωτεύουσα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, όμως, τα πράγματα περιπλέκονται λιγάκι και καθορίζονται με βάση την οδό διαμονής.

Η ΑΑΔΕ παρέχει επίσης ηλεκτρονικά όλα τα Στοιχεία Επικοινωνίας Υπηρεσιών ΑΑΔΕ για ραντεβού, όπου μπορείτε να βρείτε το τηλέφωνο της ΔΟΥ για την οποία ενδιαφέρεστε.

Τί ισχύει με τις ΔΟΥ από 14 Νοεμβρίου 2022;

Την αντιστοίχιση ενός Ταχυδρομικού Κώδικα (ΤΚ) σε ΜΙΑ και μόνο ΔΟΥ πανελλαδικά ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, κάτι που τέθηκε σε εφαρμογή από την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2022.

Η απόφαση αυτή συνεπάγεται τη δημιουργία της αναγκαίας υποδομής, ώστε οι νέες ψηφιακές υπηρεσίες να εξασφαλίζουν την αυτόματη επιλογή της αρμόδιας ΔΟΥ με βάση τη Διεύθυνση και τον ΤΚ του φορολογούμενου. Έτσι οι φορολογούμενοι, ανεξαρτήτως ΤΚ της περιοχής τους, εξυπηρετούνται από τη ΔΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία ανήκουν, με βάση το Πρόγραμμα Καλλικράτης Ν. 3852/2010 (Α87).

Μέσω της διευθέτησης των σωστών στοιχείων της έδρας στο σωστό Νομό και Δήμο, διασφαλίζεται ότι η χρήση της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης θα πραγματοποιεί την εγγραφή της έναρξης στο ΓΕΜΗ και αυτό με τη σειρά του στο αντίστοιχο Εμπορικό Επιμελητήριο.

Τονίζεται ότι ένας ΤΚ (βλ. επίσης: Πώς μπορώ να βρω τον ταχυδρομικό κώδικα μιας περιοχής; ) ανήκει μοναδικά σε μία ΔΟΥ. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις όπου ο ΤΚ -σύμφωνα με τα ΕΛΤΑ- ανήκει σε δύο διαφορετικές Περιφερειακές Ενότητες, οπότε η κάθε περιοχή υπάγεται στην αρμοδιότητα της ΔΟΥ της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς να βρω online το ΑΜΚΑ μου;

Scroll to Top