Πού μένει ο Άγιος Βασίλης;

Ο Άγιος Βασίλης είναι η αγαπημένη φιγούρα των παιδιών (και των ενηλίκων) τις ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αποτελεί μία διεθνώς γνωστή λαογραφική μορφή και είναι κυρίαρχο πρόσωπο των εορτασμών τις ημέρες αυτές. Πάντα χαμογελαστός, με τον σάκο που είναι γεμάτος δώρα, ο Άγιος Βασίλης φοράει κόκκινη στολή, έχει λευκά γένια κι έρχεται πάνω σε έλκηθρο, το οποίο το σέρνουν ελάφια ή τάρανδοι.

Για τους Χριστιανούς Ορθόδοξους, ο Άι Βασίλης είναι ο Μέγας Βασίλειος, ο οποίος έζησε στη Καππαδοκία.

Στη Δύση, το πρόσωπό του έχει ταυτιστεί με την ιστορία του Αγίου Νικολάου που φημιζόταν για τη γενναιοδωρία του.

Ο Άγιος Βασίλης βγαίνει απ’ το εργαστήριό του, για να παραδώσει δώρα από την παραμονή των Χριστουγέννων και μετά. Τις υπόλοιπες 364 ημέρες του χρόνου, αυτός, τα ξωτικά του και οι πιστοί του τάρανδοι προετοιμάζονται… για τα επόμενα Χριστούγεννα.

Πού ζει ο Άι Βασίλης;

Η δε κατοικία του διάσημου θρύλου είναι στον Βόρειο Πόλο, ο οποίος είναι το βορειότερο σημείο στον πλανήτη Γη. Δεν «ανήκει» σε καμία χώρα, βρίσκεται στην Αρκτική, η οποία ουσιαστικά είναι ένα… γιγάντιο «φύλλο» πάγου. Πώς, όμως, συνδέθηκε ο Βόρειος Πόλος τόσο πολύ με τον Άγιο Βασίλη; Η πιο δημοφιλής θεωρία είναι πως ο Αμερικανός σκιτσογράφος Thomas Nast ξεκίνησε την ιδέα σε μια εικόνα που σχεδίασε για το δημοφιλές περιοδικό Harper’s Weekly. Δίπλα σε μια συλλογή εικόνων του Άγιου Βασίλη έγραφε ότι το σπίτι του Άγιου Βασίλη ήταν «κοντά στον Βόρειο Πόλο, στον πάγο και το χιόνι».

Άλλοι πιστεύουν ότι ζει σε μια χιονισμένη περιοχή της Σκανδιναβίας, γεμάτη ταράνδους, η οποία ονομάζεται Λαπωνία, που επίσης βρίσκεται στην Αρκτική. Η ακριβής περιοχή ονομάζεται Korvatunturi, η οποία βρίσκεται στο Φινλανδικό τμήμα της Λαπωνίας και ονομάζεται ως «το επίσημο σπίτι του Άγιου Βασίλη» στο διαδίκτυο.

Scroll to Top