Πού κάνουν αίτηση για το επίδομα μητρότητας οι έμμισθες δικηγόροι;

Ηλεκτρονικά μπορούν πλέον και οι έμμισθες δικηγόροι να υποβάλλουν αίτημα για χορήγηση επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας – λοχείας). Οι ασφαλισμένες μπαίνουν στην υπηρεσία εισάγοντας τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet και υποβάλλουν την αίτησή τους. Μέσω της ηλεκτρονικής αυτής πλατφόρμας, όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά αντλούνται αυτόματα.

Μόνη προϋπόθεση είναι ο τοκετός να έχει επέλθει μετά την 06/12/2021 και να είχε προηγηθεί του τοκετού η ηλεκτρονική έκδοση της βεβαίωσης Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού απ’ το μαιευτήρα γυναικολόγο ιατρό, ο οποίος είναι πιστοποιημένος με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.

Βήμα – βήμα η διαδικασία για την αίτηση του επιδόματος μητρότητας:

Για να κάνετε την αίτηση μπείτε στην σχετική υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ, πατώντας ΕΔΩ ή μπείτε μέσω του gov.gr, πατώντας ΕΔΩ.

  • Εισάγετε τους κωδικούς TAXISnet.
  • Εισάγετε τον ΑΜΚΑ, μία διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), καθώς και τον ΙΒΑΝ του λογαριασμού σας.
  • Επιλέγετε τον Τομέα Υγείας Δικηγόρων (Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Επαρχιών), στον οποίο υπάγεστε.
  • Καταχωρείτε τα στοιχεία ταυτοποίησης της ιατρικής βεβαίωσης Πιθανής Ημερομηνίας Τοκετού και τα στοιχεία του εργοδότη.
  • Στη συνέχεια ο εργοδότης ενημερώνεται από την Υπηρεσία του e-ΕΦΚΑ με ηλεκτρονικό μήνυμα, προκειμένου, εντός προθεσμίας δεκαπέντε (15) ημερών, ώστε να συμπληρώσει τη βεβαίωση αποχής από την εργασία.

Η ηλεκτρονική αίτηση των εμμίσθων δικηγόρων ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ υποβάλλεται εντός προθεσμίας 8 μηνών από την ημερομηνία γέννησης του τέκνου.

Αίτηση για επίδομα μητρότητας -και- μέσω των ΚΕΠ

Η υποβολή αίτησης για το επίδομα μητρότητας παρέχεται και μέσω των ΚΕΠ. Πάνω από 50.000 μητέρες που μέχρι πρότινος ήταν υποχρεωμένες να επισκεφθούν δύο με τρεις φορές τα κατά τόπους υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ, για να πάρουν το επίδομα μητρότητας (κυοφορίας-λοχείας) τώρα πλέον μπορούν να κάνουν τη διαδικασία μέσω ΚΕΠ είτε διά ζώσης ή με τηλεδιάσκεψη.

Scroll to Top