Πού κάνω online καταγγελία για ανασφάλιστη (αδήλωτη – υποδηλωμένη) εργασία;

Ηλεκτρονικά παρέχεται πλέον η δυνατότητα για καταγγελία αδήλωτης ή υποδηλωμένης εργασίας. Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία έχει τεθεί σε λειτουργία από τον e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να διευκολύνει την επικοινωνία των εργαζομένων με τον Φορέα για θέματα που αφορούν στον έλεγχο της ανασφάλιστης (αδήλωτης και υποδηλωμένης) εργασίας.

Στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ, οι εργαζόμενοι μπορούν πλέον να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την καταγγελία τους για διεκδίκηση ενσήμων λόγω μη ή ελλιπούς ασφάλισης, μπαίνοντας στην υπηρεσία «Καταγγελία εργαζόμενου – Δήλωση Απασχόλησης» (πατήστε ΕΔΩ). Η υπηρεσία απευθύνεται σε εργαζόμενους που δεν έχουν ασφαλιστεί ή δεν έχουν ασφαλιστεί ορθά απ’ τον εργοδότη τους κι επιθυμούν να διεκδικήσουν την ασφαλιστική τακτοποίησή τους.

Πώς υποβάλλω καταγγελία για ανασφάλιστη εργασία;

Για να υποβάλλετε καταγγελία, μπείτε ΕΔΩ και στη συνέχεια πατήστε «Είσοδος στην Υπηρεσία». Για την είσοδο στην υπηρεσία απαιτείται η χρήση κωδικών TAXISnet ή κωδικών ΕΦΚΑ.

Για την καταγγελία θα σας ζητηθεί το ΑΦΜ της εταιρείας (Εύρεση ΑΦΜ: Πώς βρίσκω online τον ΑΦΜ; ), ενώ αν η καταγγελία αφορά σε οικοδομοτεχνικό έργο θα πρέπει να γνωρίζετε το ονοματεπώνυμο / επωνυμία του ιδιοκτήτη / ανάδοχου εργολάβου και την ακριβή διεύθυνση του έργου.

Μπορείτε να υποβάλλετε καταγγελία χρησιμοποιώντας επίσης το σχετικό ΑΜΕ (Αριθμός Μητρώου Εργοδότη) ή ΑΜΟΕ (Αριθμός Μητρώου Οικοδομοτεχνικού έργου). Σ’ αυτή την περίπτωση τα υπόλοιπα στοιχεία του εργοδότη θα συμπληρωθούν αυτόματα.

Σε κάθε περίπτωση, εάν υπάρχει αδυναμία πρόσβασης στις Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες, μπορείτε να υποβάλλετε την καταγγελία εγγράφως στο ΠΕΚΑ που έχει τη χωρική αρμοδιότητα ελέγχου του τόπου απασχόλησής σας.

Βήμα – βήμα η διαδικασία καταγγελίας για ανασφάλιστη εργασία

Οδηγίες χρήσης της υπηρεσίας έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ και μπορείτε να τις δείτε αναλυτικά ΕΔΩ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πού μπορώ να δω online σε ποιον ΕΦΚΑ ανήκω;

Scroll to Top