Πού κάνω καταγγελία για ηχορύπανση;

Από τα πιο συχνά προβλήματα που παρουσιάζονται στις πόλεις (και όχι μόνο) της Ελλάδας είναι η ηχορύπανση. Αρκετοί είναι αυτοί που, παρά το ακατάλληλο της ώρας (βλ. παρακάτω τις ώρες κοινής ησυχίας), δημιουργούν εκκωφαντικούς θορύβους και το πρόβλημα συνεχίζεται ανεξέλεγκτο, παρά τις όποιες προσπάθειες για περιορισμό με… καταγγελίες ή επιτόπιους ελέγχους από την ΕΛ.ΑΣ.. Εξάλλου, τα παράπονα για ηχορύπανση, που -για παράδειγμα- προκαλούν αυτοκίνητα / μηχανάκια με «βγαλμένες» εξατμίσεις ή τα μπαράκια που παίζουν δυνατά τη μουσική, είναι επαναλαμβανόμενα και ιδιαίτερα συχνά σε πολλές περιοχές.

Βέβαια, οι καταγγελίες φαίνεται πως πέφτουν στο… κενό και η κατάσταση παραμένει ίδια στην πλειοψηφία των περιπτώσεων. Οι πολίτες, ωστόσο, μπορούν να κάνουν σχετική καταγγελία στην Αστυνομία ή και στο Λιμενικό Σώμα όταν πρόκειται για ηχορύπανση σε παραλιακές ζώνες.

Ποιες είναι οι ώρες κοινής ησυχίας;

Κατά τις ώρες κοινής ησυχίας όλοι οφείλουμε να σεβόμαστε τους γύρω μας. Οι ώρες κοινής ησυχίας αλλάζουν ανά περίοδο, τη θερινή (1 Απριλίου – 30 Σεπτεμβρίου) και τη χειμερινή (1 Οκτωβρίου – 31 Μαρτίου) και διαμορφώνονται ως εξής:

  • Στη θερινή περίοδο από 15:00 έως 17:30 και από 23:00 έως 07:00.
  • Στη χειμερινή περίοδο από 15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30.

Τί απαγορεύεται τις ώρες κοινής ησυχίας;

  • Οι εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. Σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης που δεν επιδέχονται αναβολή, με ειδική αιτιολογημένη άδεια του διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας.
  • Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου ή τηλεόρασης σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θωρυβώδεις χοροί και κάθε άλλη θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικίες ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.
  • Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων σε δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα.
  • Τα θορυβώδη παίγνια σε καφενεία, σφαιριστήρια ή άλλα δημόσια κέντρα, καθώς και οι φωνασκίες και συζητήσεις σε υψηλό τόνο των θαμώνων.
  • Οι θορυβώδεις συζητήσεις και διαπληκτισμοί σε σταθμούς αυτοκινήτων (λεωφορείων, ΤΑΞΙ, κ.λ.π.), η φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων που δημιουργεί θόρυβο, καθώς και η θορυβώδης λειτουργία της μηχανής τροχοφόρου, που είναι σε στάση.
  • Η χρήση σειρήνων ή άλλων ηχητικών οργάνων ή συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης, καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία αυτών.
Scroll to Top