Πότε ζευγαρώνουν οι γάτες;

Από πολύ μικρή ηλικία οι γάτες φτάνουν σε σεξουαλική ωριμότητα, κάτι που εξαρτάται από την εποχή γέννησης της κάθε γάτας. Αυτοί οι γλυκύτατοι τετράποδοι φίλοι του ανθρώπου, από ηλικία μόλις 4 μηνών μπορούν να κάνουν μωράκια, αν και το πιο σύνηθες είναι οι 6-9 μήνες, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις είναι οι 12 μήνες.

Πρόκειται για ζώα που ζευγαρώνουν με βάση την εποχή, καθώς μπαίνουν σε αναπαραγωγικό κύκλο μία συγκεκριμένη εποχή του χρόνου. Η εποχή αυτή, ωστόσο, δεν συνδυάζεται με τις τέσσερις που λέμε εμείς. Ουσιαστικά οι γάτες ξεκινούν το ζευγάρωμα απ’ όταν αρχίζει να μεγαλώνει η μέρα. Περίπου, δηλαδή, από την άνοιξη και μετά. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερες γέννες παρατηρούνται μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου. Οι οικόσιτες γάτες, όμως, επειδή βρίσκονται υπό την επίδραση τεχνητού φωτισμού είναι πιθανό να εμφανίζουν οιστρικούς κύκλους καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ο οίστρος τους διαρκεί από 2 έως 19 ημέρες, αναλόγως συνθηκών. Προκαλεί δε αλλαγή συμπεριφοράς στις γάτες, οι οποίες τρίβονται πιο έντονα, νιαουρίζουν δυνατά, ανυψώνουν το πίσω μέρος του σώματός τους και κυλιούνται στο έδαφος. Η γεννητική δραστηριότητα και διάθεση των γατών είναι εποχική, συνεπώς ζευγαρώνουν μόνο σε συγκεκριμένες περιόδους. Αν, όμως, δεν ζευγαρώσουν, η διάθεσή τους για ζευγάρωμα επιστρέφει μετά από περίπου 18 ημέρες.

Τα θηλυκά ζευγαρώνουν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα με αρκετά αρσενικά, εκ των οποίων κάποια μπορεί να είναι ακόμη και συγγενείς! Το ζευγάρωμα αυτό καθεαυτό δεν διαρκεί και τόσο πολύ.

Σημαντικό ρόλο για το πότε ζευγαρώνουν οι γάτες παίζει και η φυλή τους. Κάποιες ράτσες είναι πιθανό να έρχονται σε οίστρο νωρίτερα από κάποιες άλλες, ενώ οι γάτες που ζουν ομαδικά έρχονται σε οίστρο νωρίτερα σε σύγκριση με τις γάτες που ζουν μεμονωμένα.

Σε ό,τι αφορά τις οικόσιτες γάτες, όταν έρχονται σε οίστρο χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Γενικώς κάνουν… σαματά όταν βρίσκονται σε οίστρο, είναι ικανές ακόμη και να πηδήξουν απ’ το μπαλκόνι για να βρουν ταίρι, οπότε εάν δεν σχεδιάζετε να την ζευγαρώσετε, η καλύτερη (και πιο εύκολη-ασφαλής) επιλογή είναι η στείρωση, τόσο για την γάτα σας όσο και για εσάς.

Πόσο συχνά γεννούν οι γάτες;

Οι γάτες γενικά κυοφορούν και γεννούν περισσότερες από μία φορά κάθε χρόνο. Η εγκυμοσύνη διαρκεί περίπου 65 ημέρες, μετά τις οποίες η θηλάζουσα μαμά μπορεί να κυοφορήσει και πάλι ακόμη και όταν θηλάζει.

Scroll to Top