Πότε λέμε καληνύχτα ή καλό βράδυ και πότε καλό ξημέρωμα;

Πολλές είναι οι απόψεις σχετικά με τη σωστή χρήση των φράσεων «καλό βράδυ» ή «καληνύχτα» και «καλό ξημέρωμα». Ουσιαστικά δεν υπάρχουν και μεγάλες διαφορές, αν και αρκετοί είναι αυτοί που… «κλωτσάνε» όταν δεν ακούνε αυτό που προτιμούν ή αυτό που τους αρέσει περισσότερο. Ας δούμε όμως πάνω κάτω τι ισχύει:

Κατά βάση, «καληνύχτα» είναι ο χαιρετισμός που απευθύνουμε σε κάποιον όταν πηγαίνει για ύπνο. Σε αυτή την περίπτωση, η φράση «καλό βράδυ» είναι λάθος.

Βράδυ, λοιπόν, είναι το χρονικό διάστημα που ακολουθεί τη δύση του ηλίου έως και τα μεσάνυχτα. Συνεπώς η φράση «καλό βράδυ» μπορεί να χρησιμοποιείται από τις ώρες κατά τις οποίες ο ήλιος έχει δύσει και μέχρι τα μεσάνυχτα, δηλαδή μέχρι τις 12. Βέβαια, η διάρκεια που έχει ένα βράδυ εξαρτάται όχι μόνο από την ώρα, αλλά και από την εποχή. Το χειμώνα, για παράδειγμα, νυχτώνει πολύ νωρίτερα απ’ ότι το καλοκαίρι, συνεπώς -σε θεωρητικό επίπεδο πάντα- το «καλό βράδυ» είναι αποδεκτό το χειμώνα ακόμη και στις 6! Αν και είναι πιο διαδεδομένη η χρήση της φράσης «καλό απόγευμα» σε αυτές τις περιπτώσεις.

Ολοκληρώνοντας, η σωστή χρήση της φράσης «καλό ξημέρωμα» είναι από τα μεσάνυχτα μέχρι την ανατολή του ηλίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πότε λέμε καλημέρα και πότε λέμε καλησπέρα;

Scroll to Top