Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στην καθημερινή μας ζωή και στις συναντήσεις μας με φίλους/γνωστούς είναι η χρήση του «καλημέρα» και του «καλησπέρα». Για να καταλήξουμε όμως στην σωστή τους χρήση, πρέπει να πάμε… αντίστροφα. Η «καλησπέρα» (=καλή-εσπέραν) είναι χαιρετισμός που πρέπει ν’ απευθύνεται τις απογευματινές ή τις βραδινές ώρες. «Εσπέρα», άλλωστε, ετυμολογικά, ερμηνεύεται ως «η δύση του ηλίου». Συνεπώς, η σωστή χρήση της «καλησπέρας» είναι -αναλόγως εποχής- πάντοτε συνεπαγωγή της δύσης του ηλίου.
Η ώρα στην οποία μεταπηδάμε από την «καλημέρα» στην «καλησπέρα» ποικίλει από εποχή σε εποχή, ωστόσο, η γενική κατεύθυνση είναι ότι λέμε «καλημέρα» για όλες τις ώρες κατά τις οποίες ο ήλιος συνεχίζει ν’ «ανεβαίνει» στον ουρανό. Η αλλαγή σε «καλησπέρα» θα πρέπει να γίνεται από την έναρξη της δύσης του ηλίου, δηλαδή απογευματινές ώρες και όχι μετά τις 12:00 το μεσημέρι, όπως έχει παγιωθεί.
Δεδομένου, βέβαια, ότι μιλάμε για την ηλιόλουστη Ελλάδα, τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, ο ήλιος βρίσκεται «ψηλά» στον ουρανό για αρκετές ώρες μετά το μεσημέρι. Άρα είναι αδόκιμο να ξεκινάμε την «καλησπέρα» από τις 12:00 το μεσημέρι και μετά.
Απορίες μικρής σημασίας θα πει κάποιος… Ίσως και όχι, αν θέλουμε να είμαστε ακριβολόγοι και όσο το δυνατόν σωστότεροι στις συνομιλίες μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πότε λέμε καληνύχτα ή καλό βράδυ και πότε καλό ξημέρωμα;