Πότε είναι η Παγκόσμια Ημέρα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο;

Το Φεβρουάριο εορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (Safer Internet Day – SID), η οποία καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Βιβιάν Ρέντινγκ. O εορτασμός δεν γίνεται σε σταθερή ημερομηνία, γίνεται τη δεύτερη μέρα της δεύτερης εβδομάδας του δεύτερου μήνα κάθε χρόνο. Στόχος της ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων στα θέματα που αφορούν την ασφαλή και ορθή χρήση του διαδικτύου είτε μέσω υπολογιστών είτε μέσω κινητών.

Διοργανώνεται απ’ το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης Insafe/INHOPE, στο πλαίσιο του προγράμματος Safer Internet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εκστρατεία στοχεύει να προσεγγίσει παιδιά, νέους, γονείς, εκπαιδευτικούς, τεχνολογικούς οργανισμούς, φορείς λήψης αποφάσεων και πολιτικούς, ενθαρρύνοντας τη συμβολή τους στη δημιουργία ενός καλύτερου διαδικτύου.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου είναι ορόσημο στο ημερολογιακό γίγνεσθαι, αφού -ξεκινώντας ως πρωτοβουλία του προγράμματος EU SafeBorders το 2004- υιοθετήθηκε από το δίκτυο Insafe ως μία από τις πρώτες του δράσεις το 2005. Σήμερα γιορτάζεται σε περίπου 200 χώρες και περιοχές παγκοσμίως.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

Περισσότερες από 100 Παγκόσμιες Επιτροπές SID συνεργάζονται πλέον στενά με την ομάδα συντονισμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου, η οποία εδρεύει στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Αντίστοιχη Επιτροπή έχει και η Ελλάδα, η οποία διοργανώνει διάφορες δράσεις κάθε χρόνο προς επίτευξη του στόχου της ημέρας. Οι δράσεις γίνονται κατά βάση την ημέρα αυτή, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της δεύτερης εβδομάδας του Φεβρουαρίου.

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου παρέχει αρκετά συχνά υλικό σε σχολεία όλων των βαθμίδων Εκπαίδευσης, για να διοργανώσουν αυτά τη δική τους εκδήλωση. Διοργανώνει επίσης σεμινάρια κι εκδηλώσεις για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Προωθεί την ασφαλέστερη και καλύτερη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μεταξύ των παιδιών και των νέων. Αναπτύσσει εργαλεία και υλικό, για να ενημερώσει και να εκπαιδεύει κατάλληλα γονείς, παππούδες, κηδεμόνες, δασκάλους και άλλες ευαίσθητες ομάδες της κοινωνίας για το ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν στην ανατροφή της νέας γενιάς παιδιών στον ψηφιακό κόσμο.

Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου (SID) είναι μια ειδική ευκαιρία για το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου (SIC), SaferInternet4Kids.gr, να προωθήσει μια πιο υπεύθυνη χρήση των ψηφιακών μέσων και να καλέσει το κοινό να προβληματιστεί σχετικά με τις γνώσεις και τις ενέργειές του όσον αφορά την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Scroll to Top