Πώς σταματάει ο επίμονος λόξιγκας γρήγορα;

Ο λόξιγκας είναι κάτι πολύ ενοχλητικό, που μπορεί να συμβεί σε τελείως ανύποπτο και πολλές φορές ακατάλληλο χρόνο. Συνεπώς, αρκετές φορές χρήζει άμεσης αντιμετώπισης με πρακτικούς τρόπους, τους οποίους είναι καλό να τους γνωρίζετε, για να είστε προετοιμασμένοι γι’ αυτή την… άτυχη στιγμή, ιδιαίτερα δε όταν ο λόξιγκας δεν υποχωρεί και συνεχίζεται επίμονα. Συνολικά φέρεται να υπάρχουν περισσότεροι από 101 τρόποι, για ν’ αντιμετωπίσετε τον λόξιγκα. Ο πιο απλός και πιο διαδεδομένος είναι να πάτε σ’ ένα ήσυχο μέρος, να κρατήσετε/κλείσετε τη μύτη σας, να πάρετε βαθιά ανάσα και να κρατήσετε την αναπνοή σας για λίγα δευτερόλεπτα.

Αν αυτό δεν δουλέψει, δοκιμάστε να πιείτε νερό αργά, με μικρές (ή αρκετά μεγάλες) κοφτές γουλιές, κρατώντας παράλληλα την αναπνοή σας όσο μπορείτε. Αν κι αυτό δε σας βοηθήσει, τότε δοκιμάστε να μασήσετε ένα κομμάτι λεμόνι ή να πιείτε δύο-τρεις κουταλιές στυμμένο λεμόνι. Αντίστοιχα, μπορείτε να δοκιμάσετε μία κουταλιά μέλι, εφόσον υπάρχει διαθέσιμο.

Δοκιμάστε -επίσης- γαργάρες με νερό.

Αν ακόμα κι αυτό δε βοηθήσει, μπορείτε να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε μία χάρτινη (όχι πλαστική) σακούλα. Καλύψτε το στόμα ΚΑΙ τη μύτη σας και πάρτε βαθιές ανάσες. Εισπνοή και εκπνοή, για ένα λεπτό.

Εάν δεν καταφέρετε απολύτως τίποτε με απλούς πρακτικούς τρόπους, κάντε λίγη υπομονή και αφήστε τον λόξιγκα να περάσει μόνος του, διότι συνήθως υποχωρεί μετά από λίγη ώρα. Ωστόσο, καλό είναι να γνωρίζετε, ότι υπάρχουν και φάρμακα για το λόγο αυτό, αλλά πριν τη χρήση τους, πρέπει ν’ απευθυνθείτε στον γιατρό σας ή το φαρμακοποιό σας. Άλλωστε, ο επίμονος λόξιγκας, που μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην κατάποση, ίσως να είναι ένδειξη για κάποιο άλλο πρόβλημα.

Χρήσιμες πληροφορίες για τον λόξιγκα

Αξίζει να γνωρίζετε επίσης, ότι ο λόξιγκας συμβαίνει τόσο στους ανθρώπους όσο και σε άλλα θηλαστικά πάνω στη γη. Στους ανθρώπους κυρίως επηρεάζει τα μωρά, ενώ η διάρκειά του προσδιορίζεται μεταξύ 5 και 15 λεπτών. Υπάρχουν, ωστόσο, περιπτώσεις στις οποίες ο λόξιγκας επιμένει πολύ περισσότερο, ακόμη και για χρόνια, αν και μέχρι σήμερα δεν έχει συνδεθεί με την πρόκληση προβλημάτων για την υγεία του ανθρώπου. Μπορεί να προκληθεί από ταχυφαγία, άγχος, κάπνισμα και -έντονο- γέλιο!

Scroll to Top