Πώς πεθαίνουν τα τζιτζίκια;

Μήπως ξέρατε ότι τα θηλυκά τζιτζίκια είναι μουγκά; Ή μήπως ότι τα αρσενικά τζιτζίκια είναι κουφά;

Σας κεντρίσαμε το ενδιαφέρον; Ας πάμε, λοιπόν, να δούμε την ενδιαφέρουσα ζωή που έχουν αυτά τα έντομα – αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι η μοίρα τους είναι… καταραμένη.

Το τζιτζίκι, λοιπόν, είναι ένα έντομο που ζει συνήθως στα δέντρα, παράγει δε έναν πολύ χαρακτηριστικό ήχο που προδίδει την παρουσία του. Ο ήχος αυτός παράγεται από μία… τρόπον τινά συσκευή, που βρίσκεται ανάμεσα στο θώρακα και την κοιλιά του εντόμου, η οποία σε συνδυασμό με μία μεμβράνη που «τρίβεται» πάνω της, βγάζει αυτόν τον ήχο: «τζι-τζι-τζι».

Στην Ελλάδα, ειδικά, ο τζίτζικας είναι ιδιαίτερα γνωστός απ’ τον μύθο του Αισώπου «Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας», ενώ όλοι οι Έλληνες τον… συνηθίζουμε από τη συχνή του -ηχητική- παρουσία το καλοκαίρι στη χώρα μας. Τρέφεται με τη λύμφη των βλαστών. Το θηλυκό γεννά τα αυγά του, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, μέσα σε τρύπες που κάνει σε μαλακούς βλαστούς. Προς το τέλος του καλοκαιριού γεννιούνται οι προνύμφες, οι οποίες κατεβαίνουν από τα δέντρα, κάνουν τρύπες στη γη και ζουν σε βάθος 2,5 μέτρων περίπου μέχρι να μετατραπούν σε κανονικές νύμφες.

Υπάρχουν, όμως, ορισμένα ακόμη πιο ενδιαφέροντα στοιχεία.

Τα περισσότερα τζιτζίκια ζουν από 2 έως 5 χρόνια. Ορισμένα είδη, όμως, έχουν πολύ μεγαλύτερο κύκλο ζωής, όπως το Magicicada, γένος της Βόρειας Αμερικής, του οποίου ορισμένες νύμφες μπορεί να ζήσουν κάτω από το έδαφος έως και για 17 (!) χρόνια. Ναι, καλά διαβάσατε. Δεκαεπτά (17) χρόνια! Άλλα είδη ζουν κάτω από το έδαφος από 4 έως 13 χρόνια! Ύστερα βγαίνουν στην επιφάνεια μία ζεστή μέρα την άνοιξη και περνούν τις τελευταίες τους εβδομάδες στην γη απευθύνοντας… ερωτικό κάλεσμα στο ταίρι τους!

Το σώμα τους είναι πεπλατυσμένο, το κεφάλι τους κοντό και πλατύ, έχουν πέντε μάτια, δύο μεγάλα και τρία μικρότερα. Τα φτερά τους είναι φτιαγμένα από λεπτή διαφανή μεμβράνη και τα πόδια τους λεπτά και μακριά. Το χρώμα τους σε γενικές γραμμές είναι μαύρο, έχουν παρατηρηθεί, βέβαια, διάφορες αποχρώσεις κίτρινου και καφέ.

Το τζιτζίκι, λοιπόν, δεν είναι αυτός ο… τεμπέλης και χαραμοφάης, που έχουμε μάθει. Είναι ένας πραγματικός μαχητής, που έζησε κάτω από τη γη για πολλά χρόνια, αγωνίστηκε πολύ για την επιβίωσή του, αλλά -όταν μας συστήνεται- είναι πλέον ετοιμοθάνατος και λέει το κύκνειο άσμα του ψάχνοντας για σύντροφο, με σκοπό την αναπαραγωγή του λίγο πριν πεθάνει τραγουδώντας!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί πεθαίνουν τα χελιδόνια;

Scroll to Top