Δύσκολη περίοδο ως προς την εύρεση κατοικίας διανύουμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Η… εποχή της άμεσης πληροφόρησης, αλλά και οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις (π.χ. Airbnb) έχουν δημιουργήσει μεγάλη δυσκολία στον συγκεκριμένο τομέα. Με τα διαθέσιμα προς αγορά/ενοικίαση σπίτια να μην είναι τόσα πολλά και με τη ζήτηση να βρίσκεται στα ύψη, με το που υπάρξει μία «ευκαιρία» είναι πολύ πιθανό να μην… προλα΄βετε να εκδηλώσετε ενδιαφέρον! Αυτό, βέβαια, είναι ένα άλλο θέμα, όπως άλλο θέμα είναι και οι τιμές των ακινήτων, που έχουν εκτοξευτεί.
Αυτό που θα μας απασχολήσει παρακάτω, όμως, είναι πως ενδεχομένως θα βρείτε σπίτι χωρίς μεσίτη. Ας ξεκαθαρίσουμε από την αρχή, ότι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Οι μεσίτες… κυριαρχούν, ειδικά στις μεγάλες πόλεις. Συνεπώς αν ψάχνετε σπίτι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη ή Πάτρα, για παράδειγμα, θα δυσκολευτείτε να τα καταφέρετε χωρίς αυτούς. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι είναι και ακατόρθωτο.
Ας δούμε μερικούς άλλους τρόπους, όμως:
Ενημερώστε τον κοινωνικό «κύκλο» σας
Εάν απλώς ψάχνετε να μετακομίσετε σε άλλο σπίτι στην ίδια πόλη που μένετε, ενημερώστε όλο τον κοινωνικό σας «κύκλο». Ένα μεγάλο ποσοστό σπιτιών στη χώρα μας (κυρίως στην επαρχία) ενοικιάζονται ή πωλούνται με τη μέθοδο… «από στόμα σε στόμα». Επειδή, λοιπόν, ποτέ δεν ξέρεις, ενημερώστε φίλους και γνωστούς και ίσως σταθείτε τυχεροί από εκεί που δεν το περιμένετε.
Σε εγρήγορση για νέες αγγελίες σε ιστοσελίδες / εφημερίδες
Πολλοί ιδιώτες καταχωρούν σε αγγελίες τα διαμερίσματά τους ή τις γκαρσονιέρες τους, τόσο σε εφημερίδες όσο και σε ιστοσελίδες. Υπάρχουν εφημερίδες εξειδικευμένες στις αγγελίες, αλλά και ηλεκτρονικές πλατφόρμες με άμεση ανάρτηση (νέων) αγγελιών. Το βασικό πρόβλημα σε αυτή την περίπτωση είναι πως πρέπει να είστε μονίμως standby, γιατί η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και ίσως χάσετε κάποια ευκαιρία. Συνεπώς: Εγρήγορση για να βρείτε αυτό που ψάχνετε, γρήγορη λήψη οριστικής απόφασης και… άμεσα υπογραφές.
Εάν βρίσκεστε στην επαρχία, πιθανότατα μία τοπική εφημερίδα με αγγελίες (ιδιωτών) να είναι η ιδανική λύση, ώστε να βρείτε σπίτι, καθώς οι μεγάλες ιστοσελίδες έχουν περιορισμένη ποσότητα αγγελιών για κάποιες περιοχές της Περιφέρειας. Ρωτήστε κάποιο περίπτερο για την κατάλληλη εφημερίδα, συνήθως γνωρίζουν. Αγοράστε τη, κυκλώστε -με τον παραδοσιακό τρόπο- ό,τι σας ενδιαφέρει και αρχίστε τα τηλέφωνα.
Ψάξτε και στο facebook
Στο facebook καθημερινά αναρτώνται αγγελίες στο marketplace (και) για κατοικίες. Ρίξτε εκεί μία ματιά για την περιοχή ενδιαφέροντός σας. Αναζητήστε αγγελίες και σε group-άκια (ομάδες του facebook) σχετικά με μικρές αγγελίες.
«Ρωτώντας πας στην πόλη»
Κάντε την παλιά και… κλασσική βόλτα αναζήτησης σπιτιού στην περιοχή που σας ενδιαφέρει ή κάπου εκεί γύρω. Είναι αρκετά πιθανό να εντοπίσετε ενοικιαστήρια ή πωλητήρια σε εισόδους πολυκατοικιών ή σε κολώνες. Γι’ αυτό τον τρόπο, ιδανικά προτιμήστε τα πόδια ή ένα δίκυκλο, ώστε να παρκάρετε εύκολα αν δείτε κάτι.
Ρωτήστε ντόπιους μήπως γνωρίζουν κάτι, καθώς λίγο-πολύ όλοι… κουτσομπολεύουν και μαθαίνουν τα νέα της γειτονιάς.