Πώς να έχω περισσότερη ενέργεια όταν ξυπνάω το πρωί;

Μεγάλο ζητούμενο για πολλούς είναι η πρωινή ενέργεια και η… ανυπαρξία της. Αρκετοί είναι αυτοί που ξυπνούν μες τα κέφια, αλλά οι περισσότεροι ξυπνούν δύσκολα, άκεφοι, αμίλητοι και χωρίς καμία όρεξη για… τίποτα! Πώς μπορείτε, λοιπόν, ν’ αυξήσετε την ενέργειά σας αμέσως μετά το πρωινό ξύπνημα; Εκτός του καφέ, λοιπόν, παρακάτω δείτε ορισμένους απλούς και καθημερινούς τρόπους για να πάρετε ώθηση και να βρείτε, όπως λέμε, τα πατήματά σας.

«Άτιμο πράμα» η συνήθεια

Μπορεί σε πολλούς να μην αρέσει, αλλά η ρουτίνα είναι ένας βασικός τρόπος, για να βρείτε την ενέργεια που χρειάζεστε το πρωί. Ο εγκέφαλος «εκπαιδεύεται» με τη ρουτίνα και, συνηθίζοντας, προσδίδει μεγαλύτερη διαύγεια και διάθεση για το ξεκίνημα της ημέρας.

Πιείτε νερό!

Το νερό είναι το πρώτο πράγμα που μπορεί να σας βοηθήσει να πάρετε ενέργεια, καθώς διεγείρει όργανα και συστήματα στο σώμα σας. Η ενυδάτωση που παρέχει είναι απαραίτητη, για να ξεκινήσετε τη μέρα σας και ν’ αποτρέψετε ενδεχόμενη υπνηλία και ήπια αφυδάτωση, σύμπτωμα της οποίας είναι και η κόπωση. Αρκετοί είναι αυτοί που συνδυάζουν το νερό και με κάτι ακόμα, για περισσότερη τόνωση του οργανισμού τους, όπως λεμόνι ή κανέλα.

«Θαυματουργό» λάδι καρύδας

Έρευνες κάνουν λόγο για αύξηση της ενέργειας κατά 5% όταν γίνεται κατανάλωση δύο κουταλιών της σούπας λάδι καρύδας κάθε πρωί. Το λάδι καρύδας περιέχει μια μοναδική μορφή κορεσμένων λιπαρών (τα λεγόμενα MCTs), τα οποία μεταφέρονται άμεσα στο ήπαρ και μετατρέπονται σε ενέργεια – αντί να αποθηκεύονται ως λίπος.

Μην ανοίγετε την τηλεόραση

Η τηλεόραση είναι ό,τι χειρότερο μπορείς να κάνεις ξεκινώντας τη μέρα σου. Αποσπά την προσοχή, αυξάνει την κατάσταση ανάπαυσης και μειώνει τη συγκέντρωσή σου. Σε θέτει ουσιαστικά σε κατάσταση αδράνειας, κάτι που δεν βοηθά ιδιαίτερα στο «ξύπνημα» του εγκεφάλου.

Ασκήσεις και διατάσεις

Λίγες ασκήσεις γυμναστικής και διατάσεις, που δεν χρειάζεται να είναι έντονες- μπορούν να σας βοηθήσουν να «ζεστάνετε» τους μύες σας και να «επιταχύνετε» την καλή κυκλοφορία του αίματος που χρειάζεται το σώμα σας στο ξεκίνημα της ημέρας. Η άσκηση, άλλωστε, τονώνει το σώμα και θα σας ξυπνήσει πιο γρήγορα.

Κρύο ντους

Για τους πιο… τολμηρούς, ένα κρύο ντους το πρωί μπορεί να σας τονώσει ιδιαίτερα. Μελέτες έχουν δείξει, ότι τα κρύα ντους οδηγούν σε αυξημένη συγκέντρωση νορεπινεφρίνης και προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων των βαθύτερων ιστών, γεγονός που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, τη ροή του αίματος και την κυκλοφορία. Για τους όχι και τόσο τολμηρούς, μπορείτε απλώς να ρίξετε κρύο νερό στο πρόσωπό σας.

Αποφύγετε το υπερβολικό πρωινό

Το πρωινό είναι από τα πιο σημαντικά γεύματα της ημέρας. Ωστόσο, όσοι καταναλώνουν πολλά τρόφιμα στο πρωινό τους, νιώθουν πιο νωχελικά. Συνεπώς, ένα μικρό -και υγιεινό- πρωινό μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε τη μέρα σας πιο γρήγορα με αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα ενέργειας.

Scroll to Top