Πώς να διώξω τις κατσαρίδες από το σπίτι;

Ένα πολύ συχνό πρόβλημα στα σπίτια είναι οι κατσαρίδες, οι οποίες δεν αποζητούν απαραίτητα τη βρωμιά, προκειμένου να «επισκεφτούν» ένα χώρο. Συνεπώς, ακόμη και απολύτως καθαρό να είναι το σπίτι σας, δεν είναι διόλου απίθανο να έχετε… θρασύτατους και απρόσκλητους επισκέπτες. Επειδή, όμως, οι κατσαρίδες είναι από τα πιο αηδιαστικά και ανατριχιαστικά πλάσματα πάνω στη Γη, πρέπει να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης, ώστε να μη βολτάρουν μες το σπίτι όλη την ώρα.

Δεν έχει σημασία το μέγεθός τους ή αν έχουν φτερά. Η απέχθεια που προκαλούν, από μόνη της είναι λόγος, για να ριχτείτε στη «μάχη» αντιμετώπισής τους. Συνεπώς πρέπει να γνωρίζετε, ότι κυκλοφορούν κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι, νυχτερινές ώρες, προς αναζήτηση νερού και τροφής. Αν βλέπετε κατσαρίδες την ημέρα, τότε το πρόβλημα είναι πιο μεγάλο, καθώς αυτό είναι «σημάδι» ότι οι κατσαρίδες έχουν αναπαραχθεί και ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί.

Από πού μπαίνουν οι κατσαρίδες στο σπίτι (το χειμώνα);

Οι κατσαρίδες μετακινούνται γενικώς πολύ εύκολα. Και μπορούν να μπουν στο σπίτι με πάρα πολλούς τρόπους, ακόμη κι αν είναι χειμώνας και όλα (υποτίθεται) είναι… ερμητικά κλειστά. Μικρές ρωγμές και σχισμές -οπουδήποτε στο σπίτι (π.χ. τούβλα, πάτωμα, πόρτες, παράθυρα κ.λπ.)- είναι αρκετές, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως… δίοδος των κατσαρίδων, οι οποίες κυρίως μπαίνουν στο εσωτερικό ενός σπιτιού από τον αεραγωγό, την αποχέτευση και τους σωλήνες. Άλλοι τρόποι είναι τα ανοιχτά παράθυρα και οι πόρτες το καλοκαίρι.

Αρκετοί είναι αυτοί, πάντως, που λένε πως οι κατσαρίδες πιθανότατα «κρύβονται» ακόμα και μέσα σε μία βαλίτσα / τσάντα, σε διάφορες κούτες, σακούλες από ψώνια ή σκουπίδια, ακόμη και πάνω στα ίδια μας τα ρούχα!

Τί προσελκύει τις κατσαρίδες;

Για ν’ αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, πρέπει πρώτα να δούμε τί προσελκύει τους ανατριχιαστικούς αυτούς επισκέπτες.

Οι κατσαρίδες αναζητούν συνεχώς νερό, διότι δε μπορούν να ζήσουν χωρίς αυτό. Ένας σπασμένος σωλήνας ή μία βρύση που στάζει, λοιπόν, είναι ένας λόγος να έρθουν στο χώρο σας. Συνεπώς τσεκάρετε τα υδραυλικά του σπιτιού σας για διαρροές. Επίσης, σπίτια με ζέστη και υγρασία έχει διαπιστωθεί ότι ευνοούν την ύπαρξη των κατσαρίδων. Συνεπώς ένας αφυγραντήρας θα βοηθήσει, όπως και η διατήρηση μίας σχετικά χαμηλής θερμοκρασίας στο εσωτερικό του σπιτιού.

Εκτός αυτών, οι κατσαρίδες πάνε σε μέρη όπου υπάρχει φαγητό. Τα υπολείμματα του φαγητού (ιδιαίτερα δε της ζάχαρης), και ακόμα περισσότερο τα σκουπίδια που μένουν για μέρες στο σπίτι, είναι ο… παράδεισος των κατσαρίδων. Η έντονη μυρωδιά τις τραβάει σα μαγνήτης.

Αρέσκονται, επίσης, να περνούν απ’ το ίδιο σημείο εάν δεν… καθαριστεί. Συνεπώς είναι πολύ κρίσιμο στοιχείο η καθαριότητα στο σπίτι και κυρίως στις επιφάνειες απ’ όπου πιθανώς έχει περάσει το ζωύφιο.

Τί σιχαίνονται οι κατσαρίδες και πώς αντιμετωπίζονται με φυσικό τρόπο;

Χλωρίνη, ναφθαλίνη, ξύδι, αλλά και το λεμόνι είναι μυρωδιές που δεν αρέσουν καθόλου στις κατσαρίδες. Λίγος χυμός λεμόνι κι ένα ψέκασμα είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να κάνετε, για να εξαφανιστούν τα ζωύφια απ’ το χώρο σας.

Η πιο αποτελεσματική μέθοδος είναι σίγουρα η απεντόμωση, ωστόσο υπάρχουν και απλοί, φυσικοί, τρόποι τους οποίους μπορείτε ν’ αξιοποιήσετε, ώστε να εξοντώσετε και ν’ αντιμετωπίσετε μια και καλή το πρόβλημα. Παρ’ ότι οι κατσαρίδες θα είναι τα μοναδικά πλάσματα που… θ’ αντέξουν μία πυρηνική καταστροφή στη Γη, η αντιμετώπισή τους δεν είναι και τόσο δύσκολη.

Ας δούμε μερικούς τρόπους αντιμετώπισης:

Φύλλα δάφνης

Τα αρωματικά αυτά φύλλα, που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, είναι ο βασικός σας σύμμαχος κατά των κατσαρίδων. Προμηθευτείτε (αν δεν έχετε) μερικά αποξηραμένα φύλλα δάφνης, τρίψτε τα σαν σκόνη και απλώστε την σκόνη σε μέρη όπου φωλιάζουν ή περνούν οι κατσαρίδες. Η μυρωδιά τους θα τις διώξει από το σπίτι.

Ζάχαρη και σόδα

Όπως είπαμε πιο πάνω, οι κατσαρίδες λατρεύουν τη ζάχαρη. Ανακατέψτε, λοιπόν, λίγη ζάχαρη με μαγειρική σόδα και απλώστε το μείγμα σε σημεία που επισκέπτονται οι κατσαρίδες, οι οποίες δε θ’ αντισταθούν στη γεύση της ζάχαρης, αλλά η μαγειρική σόδα θα βοηθήσει εσάς να τις εξοντώσετε.

Πιπέρι, σκόρδο, κρεμμύδι και σαπούνι

Ένα μείγμα από μία κουταλιά της σούπας πιπέρι, μία σκελίδα σκόρδο κι ένα λιωμένο κρεμμύδι, σε συνδυασμό μ’ ένα λίτρο νερό, μπορεί να είναι το βασικό σας «όπλο» για τη «μάχη» σας με το αηδιαστικό αυτό πλάσμα. Αφήστε το μείγμα για μία ώρα να ετοιμαστεί, προσθέστε λίγο σαπούνι και ρίξτε το στα σημεία που επισκέπτονται οι κατσαρίδες.

Ως άλλο… εντομοκτόνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λίγο σαπούνι με νερό. Ένα οποιοδήποτε απλό σαπούνι είναι πολύ χρήσιμο «όπλο» κατά των κατσαρίδων. Γεμίστε ένα ψεκαστήρι με αυτό το μείγμα και ψεκάστε πάνω στις κατσαρίδες όταν τις βλέπετε.

Αμμωνία

Δυο φλιτζάνια αμμωνίας κι ένας κουβάς γεμάτος νερό δημιουργούν ένα αρωματικό μείγμα πολύ απωθητικό για τις κατσαρίδες. Ξεπλύνετε καλά όσες περισσότερες επιφάνειες μπορείτε με το μείγμα αυτό και… (ξανα)βρείτε την ησυχία σας. Ακολουθήστε αυτή την τακτική για λίγο διάστημα, μέχρι να σταματήσετε να βλέπετε κατσαρίδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τί προσελκύει τα ποντίκια στο σπίτι και πώς τα διώχνω;

Scroll to Top